Začíná masivní lov divočáků. Kvůli moru mohou myslivci použít i zaměřovače s nočním viděním

Události: Stát nařídil intenzivní lov divočáků (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku i jinde na Moravě začnou kvůli prasečímu moru platit mimořádná opatření. Divočáky budou myslivci střílet na území od dálnic D1 a D2 k hranicím se Slovenskem a Polskem. Některé oblasti se oplotí. Mimořádné kroky začnou platit už v pátek.

Mimořádná opatření potvrdil ministr zemědělství Marián Jurečka. Opatření se tak týkají jak drobných chovatelů, tak odlovu divočáků.

Myslivci tak v celé republice budou moci lovit všechny kategorie prasat bez ohledu na jejich pohlaví. V oblasti ohraničené dálnicí D1 od Brna směr Ostrava do Vyškova, dále pak do Olomouce po D46, z Olomouce do Lipníku nad Bečvou po D35, poté přes Ostravu a Bohumín po hranici s Polskem po D1, dále po státní hranici s Polskem a Slovenskem až na hraniční přechod Lanžhot a dále zpět po dálnici D2 do Brna, bude možné lovit divočáky se zaměřovači umožňující noční vidění nebo za pomoci umělého osvětlení.

Opatření proti prasečímu moru (zdroj: ČT24)

Lovci budou moct prasata střílet i na pozemcích, kde se sklízí zemědělské plodiny a v odchytových zařízeních. Z každého prasete budou muset odevzdávat vzorky na vyšetření na africký mor prasat. Naopak zákaz lovu dál platí pro zamořenou oblast, kterou je celý okres Zlín.

Lidé musí zlikvidovat prasata i doma

V regionu nesmějí myslivci divočáky lovit od druhé poloviny června, kdy se mor objevil.

Mimořádná opatření kvůli prasečímu moru (zdroj: ČT24)

Myslivci budou moci lovit i za pomoci technik, které nejsou za normální situace povolené. Budou tak moci využívat umělá světla i přístroje pro noční vidění.

Zástřelné, tedy odměna pro myslivce by se měla pohybovat kolem tisíce korun za odlovený kus. Vzorky zvířat by měly být podrobeny analýze.

Většina uhynulých divočáků mor měla

Veškerá prasata chovaná doma v okrese Zlín se budou muset do konce července porazit, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu, aby nemohl být kontaminován africkým morem prasat.

Oblast, kde začnou platit mimořádná opatření
Zdroj: ČT24

Za nedodržení podmínek hrozí pokuta 50 tisíc korun pro fyzickou osobu a až dva miliony korun pro podnikatele a právnické osoby.

Mezi povinnosti patří bezpečné vyloučení kontaktu s divokými prasaty, chov v ustájovacím místě bez výběhu, nezkrmování zelené píce. Chovatelé také nesmějí prasatům podestýlat slámou a k ošetření prasete musí používat zvláštní pracovní oděv a obuv. Maso z poražených prasat se bude moci zkonzumovat v domácnosti chovatele.

Africký mor prasat byl potvrzen dohromady u 30 uhynulých divočáků. Zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření včetně zákazu lovu, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa u zlínské nemocnice, kde byli nalezeni první dva mrtví divočáci. Později se oblast rozšířila na celý okres Zlín.

  • Bohuslavice u Zlína, Březnice u Zlína, Březová u Zlína, Březůvky, Dolní Ves, Doubravy, Fryšták, Horní Lhota u Luhačovic, Horní Ves u Fryštáku, Hostišová, Hrobice na Moravě, Hřivínův Újzed, Hvozdná, Jaroslavice u Zlína, Karlovice u Zlína, Kašava, Klečůvka, Kostelec u Zlína, Kudlov, Lukoveček, Lužkovice, Malenovice u Zlína, Mladcová, Mysločovice, Neubuz, Oldřichovice u Napajedel, Ostrata, Podhradí u Luhačovic, Pozlovice, Provodov na Moravě, Prštné, Příluky u Zlína, Racková, Raková, Řetechov, Salaš u Zlína, Sazovice, Slušovice, Štípa, Tečovice, Trnava u Zlína, Velíková, Veselá u Zlína, Vítová, Vizovice, Vlčková, Zádveřice, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí