Malým gaviálům se v Protivíně nebývale daří: Někteří možná zamíří do Indie do volné přírody

Krokodýlí zoo v Protivíně hledá nový domov pro mláďata gaviálů indických. V květnu se jich tam vylíhlo hned šestnáct, přitom jde o kriticky ohrožený druh plazů. Proto mají o mláďata zájem záchranné stanice z celého světa. Část z nich by se dokonce mohla vrátit zpět do volné přírody v Indii.

Video Události v regionech (Praha)
video

Gaviálové teď měří zhruba půl metru

Gaviálové indičtí původně obývali povodí velkých řek v Pákistánu, Indii či Bangladéši. Jenomže v důsledku znečištění vody, lovu a také mizení původních biotopů jsou druhem, kterému hrozí vyhynutí. V přírodě se jejich celkový počet odhaduje na pouhých 200 jedinců.

Proto bylo historicky první líhnutí gaviálů chovaných v mírném pásmu velkým úspěchem protivínské zoo. Zatímco letos v květnu měřili jen několik centimetrů, teď už ti největší dosahují půlmetrové délky: „Nás velice překvapilo, že za prvních 21 dnů svého života povyrostli o 10 centimetrů, což je naprosto rekordní růst,“ pochvaluje si ředitel zahrady Miroslav Procházka.

Mláďata jsou krmena stejně jako dospělí gaviálové: živými rybkami, jen to jsou akvarijní rybky: „Děláme to z toho důvodu, že chceme, aby se gaviálové naučili lovit ryby. Aby byli připraveni pro normální standardní život ve volné přírodě,“ dodává Procházka. Právě ve volné přírodě mohou samci dorůst až do délky šesti metrů.

To by se teoreticky mohlo podařit i některým mláďatům z Protivína. Za 14 dní totiž přijede delegace z Indie, která bude jednat o tom, zda se deset malých gaviálů vrátí do volné přírody. 

O zbylá mláďata pak mají zájem soukromé chovy po celém světě. A to i proto, že se v Protivíně vylíhlo více samců než samic. Přitom právě samců je v chovech akutní nedostatek.