Odbory nesouhlasí se jmenováním nového šéfa trutnovské nemocnice

Limburský má nemocnici řídit do konce roku 2018 (zdroj: ČT24)

Odboráři z trutnovské nemocnice nesouhlasí se záměrem Královéhradeckého kraje jmenovat předsedou představenstva trutnovské nemocnice Martina Limburského. Otevřeným dopisem požádali hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) o přehodnocení záměru. V dokumentu upozorňují na hrozící střet zájmů Limburského, který již působí v několika soukromých zdravotnických firmách.

Náměstek hradeckého hejtmana zodpovědný za oblast zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09) ovšem výhrady odborářů odmítl. „Odboráři by se měli starat o blaho zaměstnanců a jejich benefity, ale do obsazení managementu by neměli zasahovat,“ řekl Cabicar. Sám Martin Limburský je teď na dovolené a k dopisu odborářů se odmítl vyjádřit.

Hradecký kraj oznámil jméno nového šéfa nemocnice na konci června. Limburský stál v čele nemocnice dlouhých 17 let od roku 1996 až do listopadu 2013, poté odešel z osobních důvodů. Nyní by měl ve funkci od 17. července nahradit dosavadního šéfa Jaroslava Kratochvíla, který opouští nemocnici na vlastní žádost ze zdravotních důvodů.

Podle odborů hrozí faktický střet zájmů

Odboráři ale poukazují na to, že Limburský působí ve třech soukromých firmách, které se zabývají poskytováním zdravotní péče. Ve společnosti Rehamedica Žacléř je Limburský předsedou představenstva a dále je jednatelem hradeckých firem Pharmacare Group a Medika Hradec Králové. Návrh jeho nové pracovní smlouvy s nemocnicí v Trutnově mu to ale výjimečně dovoluje.

Přesto je záměr kraje jmenovat Limburského podle odborů „bezprecedentním popřením principu správy věcí veřejných“. „A to zejména s ohledem na faktický střet zájmů jmenované osoby působící hned v několika dalších firmách, jejichž předmětem podnikání je rovněž poskytování zdravotní péče,“ uvedli odboráři v otevřeném dopise, který podepsali místopředseda Základní odborové organizace Oblastní nemocnice Trutnov Jiří Šedivec a předsedkyně Lékařského odborového klubu v trutnovské nemocnici Zuzana Dubová.

Odbory v dopise upozorňují také na údajně kritickou situaci v nemocnici, kde se podle nich nevhodnými, kontroverzními a unáhlenými kroky rozpadl celý systém řízení. Odbory tvrdí, že Cabicarovi navrhli pět vhodných kandidátů na vedení nemocnice a stěžují si na nedostatečnou komunikaci.

Hejtman Štěpán označuje Limburského za schopného člověka

Náměstek ale reagoval s tím, že byli všichni kandidáti, které navrhly odbory, z různých důvodů neakceptovatelní. Na stranu nového šefa trutnovské nemocnice se postavil i královéhradecký hejtman: „Podle mého názoru je doktor Limburský schopný člověk, který za dobu, co má mandát, je schopen situaci v nemocnici Trutnov stabilizovat,“ uvedl Jiří Štěpán (ČSSD). 

Limburský by měl nemocnici řídit od 17. července 2017 do 31. prosince 2018, do funkce byl vybrán bez výběrového řízení. Na rozdíl od svého předchůdce Jaroslava Kratochvíla, který uspěl ve výběrovém řízení letos v dubnu. Po měsíci ale ve funkci skončil.