Soud za špachtli v těle pacientky nikoho nepotrestal

Brno - Tři zproštění obžaloby a pouze jedna uznaná vina. I ta ale zůstala bez potrestání. Tak dnes rozhodl Okresní soud Brno-venkov v případě osmadvaceticentimetrové kovové špachtle, kterou zdravotníci zapomněli v břišní dutině pacientky. Obžaloby byl zproštěn operující lékař Aleš Soukal, instrumentářka Dana Staňková a dříve k podmínce odsouzená sestra Romana Hanušová. Vinu soud přiznal pouze druhé obžalované sestře, Lence Šicové. Ani tu ale nepotrestal.

Podle soudkyně Lenky Šulcové se Lenka Šicová provinila tím, že neprovedla početní ani vizuální kontrolu nástrojů a tím nezkrátila utrpení pacientky. U osvobozené trojice podle soudkyně zase nedošlo ke spáchání trestného činu. Šulcová také uvedla, že se nepodařilo prokázat kdo a kdy špachtli v těle pacientky nechal. 

K Okresnímu soudu Brno-venkov se případ vrátil od Krajského soudu v Brně. Ten v říjnu 2011 zrušil původní rozsudek okresního soudu. Podle něj byli chirurg Aleš Soukal a instrumentářka Dana Staňková osvobozeni. Sestry Romanu Hanušovou a Lenku Šicovou soudkyně uznala vinnými a Hanušové udělila měsíční vězení s ročním podmíněným odkladem. Soud tedy tehdy přísněji potrestal jinou sestru než nyní.

Případ zapomenuté špachtle

Říjen 2009

  • Lékaři v ivančické nemocnici prováděli Zdeňce Kopečkové gynekologický zákrok. Při operaci jí zapomněli v břišní dutině osmadvaceticentimetrovou špachtli.
  • Při jiné operaci o devět dní později si personál chybějící špachtle všiml. Považoval ji ale za omylem vyhozenou.
  • Od zákroku si pacientka Kopečková stěžovala na velké bolesti. Několikrát marně prosila alespoň o rentgen.

Únor 2010

  • Pacientce se konečně podařilo přimět lékaře k vyšetření tomografem. To odhalilo v břišní dutině špachtli, kterou jí poté lékaři vyndali. Po 145 dnech.
  • Ve své funkci skončil operatér a zároveň primář porodnicko-gynekologického oddělení Aleš Soukal. Potrestáni byli další tři lidé zodpovědní za operaci.

Duben 2010

  • Aleš Soukal se vrací na post primáře. Vyhrál výběrové řízení. 

Únor až červenec 2011

  • První soudní líčení. Okresní soud Brno-venkov uznal vinnými dvě zdravotní sestry. Romaně Hanušové udělil měsíční vězení s ročním podmínečným odkladem. Instrumentářka a primář byli osvobozeni.

Říjen 2011

  • Brněnský krajský soud rozsudek zrušil. Byl totiž podle názoru soudu předčasný a je třeba doplnit dokazování a vyslechnout další svědky.

Březen 2013

  • Okresní soud Brno-venkov opět rozhoduje o potrestání čtyř zdravotníků.

Pacientka, která dodnes trpí následky nevydařené operace, požadovala trest pro zdravotníky trest. Operační nástroj musela v těle nosit neuvěřitelných 145 dní. Pociťovala velmi velké bolesti, kvůli kterým pomýšlela i na sebevraždu.

V bolestech se dožadovala rentgenu. Marně

Když se pár dní po operaci při jiném chirurgickém zákroku přišlo na to, že špachtle mezi nástroji chybí, došly zdravotní sestry k názoru, že se musela omylem vyhodit. Při komplikované operaci nebyl podle instrumentářky čas počítat nástroje, k nimž tehdy ani neexistoval seznam.

  • Zdeňka Kopečková autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Primář Aleš Soukal u soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24

Zdeňka Kopečková se mezitím v bolestech opakovaně dožadovala rentgenového snímku. Od lékařů se ale dočkala jen doporučení, aby si vzala lék od bolesti a nenechala se zbytečně ozařovat. Jakmile bylo jasné, že zdravotníci pochybili, nabízeli ženě mimosoudní odškodnění. Ta ale zamířila rovnou k soudu.

Pacientka: Omluvit se mi přišla jen instrumentářka

Podle slov Zdeňky Kopečkové se během její hospitalizace přišla za pochybení omluvit jen instrumentářka Dana Staňková. Po zjištění, že pacientka chce celý případ projednat před soudem, se prý primář ironicky vyjádřil, že jí děkuje za publicitu. Proč se mu nepodařilo chybějící nástroj v těle operované nahmatat, vysvětlil primář Aleš Soukal jeho kluzkým povrchem. Není ale zcela jasné, kdo vlastně manipuloval s nástrojem jako poslední.

K čemu při operaci slouží tzv. špachtle?

Odborný termín pro nástroj, který v těle pacientky zůstal, je ekartér. Operatéři si pomocí něho vytvářejí v těle prostor pro chirurgický zákrok. Jde o vůbec největší nástroj, který lékařům pomáhá zpřehlednit operační pole.

Ivančická nemocnice po uveřejnění celého případu přijala celou řadu preventivních opatření, aby k podobné situaci nemohlo znovu dojít. Nově existuje přesný seznam nástrojů, který pomáhá instrumentářkám evidovat případné ztráty. Před operací se také pořizuje kontrolní snímek síta, na němž se lékařské nástroje nachází.