Opravy a stavby ve městech vnášejí do přepravy chaos

Události: Práce ve městech s sebou nesou řadu omezení (zdroj: ČT24)

Stovky rozkopaných silnic, chodníků a kvůli tomu výluky v MHD. Letní uzavírky dělají vrásky řidičům ve velkých městech. S řadou komplikací v následujících týdnech musí počítat Pražané. Prázdninové rekonstrukce komunikací ale ztěžují život i Brňanům a obyvatelům Ostravy. Práce se nevyhnou ani silnicím a dálnicím mimo města.

„Každé léto se snažíme využít, a především začátek července co nejvíc, protože Pražané většinou volí tento termín k dovoleným, a je tedy menší provoz,“ vysvětluje radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Až do září například nebudou pražské tramvaje jezdit mezi Albertovem a Morání a omezení pocítí i cestující v metru.

Frekventovanou stanici metra Muzeum na lince A čeká oprava nástupiště, uzavře se na téměř půl roku část stanice ve směru Depo Hostivař. Cestující z Dejvic na Jižní Město tak budou muset přejet až do stanice Náměstí Míru a odtud se v protisměru vrátit o stanici zpět. Počítat by tedy měli zhruba s desetiminutovým zpožděním.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na lince metra B se zas na konci července uzavře kvůli opravě eskalátorů vchod do stanice Anděl. Tisíce lidí, kteří tudy denně projdou, tak budou muset využít vchod z autobusového nádraží Na Knížecí. Opravy pohyblivých schodů potrvají 9 měsíců.

Letní práce způsobují chaos i v Brně a Ostravě

Zmatky ale panují i v centru Brna, práce komplikují situaci u hlavního nádraží a doprava kolabuje u Tomkova náměstí. Tramvajové linky nabíraly kvůli opravám v Karlově ulici až 40minutové zpoždění. Rekonstrukce nástupišť na hlavním nádraží mátla cestující, kteří nemohli najít stanoviště svého spoje. Podrobnosti najdete zde.

V Ostravě zase začala v pondělí další rozsáhlá výluka tramvajových linek. Tentokrát se týká všech, kteří míří z centra města do Poruby. Důvodem je výměna tramvajových kolejí v úseku mezi Vodárnou a Svinovskými mosty. Podrobnosti najdete zde.

Komplikace se nevyhýbají ani silnicím a dálnicím

Letní měsíce ale k opravám a stavbám využívá hojně také Ředitelství silnic a dálnic. Na dálnici D1 přibyla nová omezení koncem minulého týdne a momentálně se pracuje na sedmi úsecích. Jejich délka představuje v součtu 47 kilometrů, což je asi čtvrtina vzdálenosti mezi Prahou a Brnem. Rychlost je omezena nejčastěji na 80 kilometrů v hodině.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na dálnici D35 před Olomoucí mezi 255. a 259. kilometrem začala rekonstrukce, jezdí se tam jedním pruhem. Také v úseku Hradec Králové – Vysoké Mýto je na některých místech silnice I/35 úplně zavřená. Podobných oprav běží v současnosti v celé republice víc než 50.

Kvůli pokračující stavbě dálnice D3 čeká uzavírka také silnici I/3 mezi mezi Borkem u Českých Budějovic a Ševětínem. Silnice bude uzavřena 20. a 24. července vždy od 8:00 do 16:00.