Dukovany se otevřely lidem. Podívat se můžou do krytu i do střežené zóny

Události ČT: Lidé se mohou podívat do střežených míst v Dukovanech (zdroj: ČT24)

Jaderná elektrárna Dukovany se na 24 hodin otevřela návštěvníkům. Během prohlídek trvajících půl druhé hodiny se můžou podívat i do přísně střeženého pásma nebo do krytu pro mimořádné události. Prohlídky budou probíhat i v sobotu 8. července až do 21:00.

K nejatraktivnějším částem programu patří asi 40 minut trvající průjezd nejstřeženějším pásmem přímo kolem chladících věží nebo reaktorových sálů. Lidé si mohou nedostupné kouty areálu prohlédnout při projížďce autobusem.

Sedm krytů po třech stovkách míst

Letos poprvé dostali návštěvníci možnost nahlédnout i do krytu pro mimořádné události. V areálu dukovanské elektrárny se schovává sedm krytů s hermeticky uzavíratelnými dveřmi, každý z nich pojme asi tři stovky lidí.

V případě havárie by odtud pracovníci řídili elektrárnu a čekali by tam na evakuaci. Do místnosti je zajištěn přísun čištěného vzduchu, jsou tam k dispozici filtrované pitné vody i balíčky s jídlem.

Prohlídky budou probíhat i v září

Provoz krytů se několikrát ročně testuje. „Musíme mít v tomto krytu vždy připravené balíčky pro všechny. A to znamená v rámci celého areálu pro všech 2,5 tisíce ukrývajících se i na dobu několika dnů,“ přibližuje mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Pro veliký zájem už nyní elektrárna plánuje večerní a noční exkurze na každý pátek v září.