Kácení historické liberecké aleje začalo

Liberec – Více než po sto letech zaniká alej v liberecké Masarykově ulici. Zatím padne šest stromů, napřesrok i zbytek ze stávajících 130 lip vysazených koncem 19. století. Město zdůvodnilo kácení špatným stavem stromů, u některých podle magistrátu hrozilo, že samy spadnou. Stromy napadly agresivní dřevokazné houby, na jejich stavu se podepsalo i solení chodníků a také rekonstrukce tramvajové trati v Masarykově ulici. Proti se postavili památkáři. Alej patří mezi nejkrásnější stromořadí v Česku. Liberečtí občané alej před kácením zachránili již v 90. letech.

Zatímco v 90. letech zabránil pokácení lipové aleje v Masarykově ulici velký odpor veřejnosti, tentokrát město tvrdí, že nemá na výběr. Jako první padly tři stromy, u kterých vážně hrozilo, že se samy zřítí. Následovat je budou další. „Alej není v dobrém stavu a bylo vytipováno šest stromů, které jsou v havarijním stavu – mohou ohrozit chodce, auta, tramvaje i domy,“ řekl Ludvík Lavička z dopravního podniku, který kácení zajišťuje. Nebezpečnost aleje potvrdil také dendrolog Miloslav Vach: „Kořenový systém těch stromů je v hrozném stavu.“ V aleji by se podle něj mohly najít jednotlivé stromy, které jsou v relativně rozumném stavu a mohly by zůstat stát. Dosazovat takovou alej je ale podle něj nesmysl.

Naopak Vladimír Hakel, který vedle lip žije přes 60 let, kácení kritizoval. „Ekologové na Šumavě hájí každý strom a tady se alej, která je ozdobou města, prostě vykácí. Je to jednodušší než je ošetřit a zjistit, které jsou dobré,“ zlobil se, když zaměstnanci dopravního podniku začali rozřezávat první strom. Stejně před časem kritizovala magistrát také opoziční zastupitelka Zuzana Tachovská. „Jsou i jiné cesty než šmahem vykácet celou historickou alej. Samozřejmě to bude mnohem nákladnější,“ uvedla.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kromě šesti stromů, které již začal dopravní podnik rozřezávat, zůstane alej v původní podobě ještě do příštího roku. Podle mluvčí magistrátu Zuzany Minstrové město dosud nepřipravilo projekt obnovy aleje a také nemá zajištěno její financování. Chce získat dotace z evropských či státních fondů.