V Českém Švýcarsku padnou desítky tisíc smrků

Děčín - Kvůli kůrovci budou v národním parku České Švýcarsko pokáceny desítky tisíc smrků. Stromy jsou zatím zdravé, ale mohly by časem ohrozit zbytek lesa. Národní park se snaží dostat mezi světovou špičku, usiluje například o zapsání na seznam UNESCO.

Kácení bude probíhat podle nejpřísnějších pravidel. Speciální stroj pod sebou musí mít koberec z chvojí, aby les nepoškodil, a k zemi posílá jen vybrané stromy. „Tím, že odstraníme smrky nebo valnou část smrků z tohoto porostu, tak pomůžeme dřevinám, jako je buk,“ uvedl Jan Drozd, odbor péče o ekosystémy, NP České Švýcarsko. „Pronikne sem víc světla a ty stromy pak budou růst velmi rychle,“ uvedl Pavel Benda, ředitel NP České Švýcarsko.

V kácení se bude pokračovat nejméně dalších deset let

Smrky byly vysazeny na severu Čech uměle před zhruba 80 lety a teď dorůstají do věku, kdy nejvíc chutnají kůrovcům. „Les potřebujeme přeměnit tak, aby se tady v budoucnu už nemuselo nic dělat,“ dodal Benda. Takzvaná bezzásadovost je světově uznávaná. Letos bylo proto pokáceno na 8 tisíc stromů a pokračovat se ještě bude nejméně deset let. Hodnota vytěženého dřeva je každý rok zhruba třicet milionů korun, peníze z jeho prodeje jdou do státního rozpočtu.

České Švýcarsko je nejmladší a nejmenší národní park v republice. Mezi turistické atrakce parku patří Pravčická brána nebo soutěsky v Hřensku. Vstup do UNESCO by pomohl celému regionu. Pokud by se zápis mezi přírodní památky podařil, bylo by to první podobné místo v Česku.

S bojem proti kůrovci pokračuje i Šumava

Správa Národního parku Šumava začala s označováním stromů napadených kůrovcem. Vytipované stromy pak musí lesníci vykácet. Kůrovcovou kalamitu se na Šumavě podařilo zastavit v loňském roce a správa parku tak chce zamezit jejímu dalšímu šíření.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)