Koalice, nebo radní Sloup – komunisté si vybírají, koho obětují

Karlovy Vary – Zda Václav Sloup zůstane radním pro školství v Karlovarském kraji, rozhodnou krajští komunisté. KSČM post v radě obsadila bývalým zástupcem velitele pro věci politické Pohraniční stráže. Kvůli tomu, že na krajské školství dohlíží muž, který dříve hledal politicky nespolehlivé pohraničníky, došlo v Karlových Varech k několika demonstracím. Hejtman Josef Novotný (ČSSD) nakonec komunisty vyzval, aby Sloupa nechali odvolat – čas jim dal pouze do pátku. Jak komunisté rozhodnou není zřejmě, vedení krajské KSČM není přesvědčeno, že by sociální demokraté byli ochotni kvůli radnímu pro školství zrušit koalici.

Hejtman Novotný vyzval komunisty, aby projednali Sloupovu budoucnost ve funkci školského radního poté, co ho skupina studentů otevřeným dopisem vyzvala k činnosti. Kritizovala ho za to, že proti tzv. politrukovi v čele krajského školství nezasáhl, ačkoli už kraj zažil několik demonstrací. „Je to přístup 'ruce pryč od toho', ale hejtman je hejtman, takže si myslím, že by k tomu měl zaujmout jasný postoj,“ vyzval Novotného zástupce studentů Filip Harzer.

Václava Sloupa se opakovaně pokoušeli odvolat opoziční zastupitelé, koalici KSČM a ČSSD ale nepřehlasovali. Situace se změnila až po studentské výzvě, kterou hejtman vyslyšel. „Ať pan Sloup udělá cokoli, i sebelepšího v oblasti školství, tak to vždycky bude zpolitizováno,“ zdůvodnil Novotný výzvu k odvolání radního. Je přesvědčen, že zvolení někoho jiného do Sloupovy funkce uklidní krajskou veřejnost a demonstrace skončí.

Co se stane, pokud komunisté Václava Sloupa nebudou chtít v krajské radě nahradit někým jiným? Hejtman hrozí i možným rozpadem koalice. „První krok bude smírčí řízení, pak můžou být další kroky. Tím posledním krokem jsou předčasné volby,“ varoval Josef Novotný. O tom, že by sociální demokraté opustili koalici, však komunisté pochybují. Jejich krajský lídr Josef Murčo předpokládá, že spíše než na nové volby by došlo na pokus dohodnout se s opozicí. „Ta jasně dala najevo, že by byla proti tomu, aby nějaká strana měla v radě většinu. Logicky by pak většinu v radě měli zástupci stran dnešní opozice,“ doplnil Murčo. Na jednání krajského vedení KSČM se podle něj hejtmanova výzva dostane pouze tehdy, když to někdo navrhne.

Sám Václav Sloup opakovaně odmítl, že by sám rezignoval. „Nemám důvod odstoupit, protože zatím jsem nedostal příležitost předvést, jestli odbor zvládnu, nebo nezvládnu,“ podotkl. Svou minulost považuje za uzavřenou kapitolu, je přesvědčen, že za ním nestojí „nějací kostlivci“.

Václav Sloup a komunisté mají velmi silnou pozici – vyhráli podzimní krajské volby, strana získala 16 580 hlasů, Václav Sloup 398 přednostních. Mají čtrnáct zastupitelů z 45 – jejich klub je v Karlovarském kraji nejsilnější. ČSSD získala o necelých 200 hlasů méně a má třináct zastupitelů. Obě strany vytvořily devítičlennou radu s tím, že první dva roky v ní bude mít většinu KSČM, potom se poměr změní a rozhodující pozici získá ČSSD. Hejtmanem zůstal Josef Novotný, který vedl kraj už v minulém volebním období. I tehdy stál v čele koalice ČSSD a KSČM, komunistická strana však byla podstatně slabší.