Mořské akvárium chce lákat turisty za delfíny na Lipno

Frymburk (Českokrumlovsko) – Stavbě největší české vodní zoo nic nebrání. Tvůrci projektu dlouho hledali vhodné místo – s rozlehlou stavbou pro 1 500 návštěvníků denně neuspěli v Bechyni, ale nakonec našli pochopení u frymburské radnice. Na Lipno se tak bude jezdit nejen za koupáním či turistikou, ale i za delfíny a chobotnicemi. Ekologické organizace jsou však přesvědčeny, že ani lipenské břehy nejsou pro velké akvárium vhodnou lokalitou.

V Bechyni se zvedl proti plánované stavbě mořského akvária odpor, ve Frymburku však tvůrci projektu okamžitě uspěli. Zastupitelé projekt rychle schválili. „Jsme rádi, že se na Frymburk usmálo štěstí v tomto směru,“ uvedl starosta Oto Řezáč. Pozemky poskytli majitelé místního hotelu. „My do toho dáváme pozemky, druhá strana svoje know-how,“ uvedl předseda představenstva Wellness hotelu Frymburk Luděk Křemen.

Přesto se i ve Frymburku ozvala kritika. Podle ekologických aktivistů se velká kopulová budova o rozměrech 90 krát 35 metrů na břeh vůbec nehodí. „Vzniká sídelní kaše v území, které by si mělo alespoň částečně zachovat přírodní charakter,“ zdůraznila Jaroslava Brožová ze sdružení Jihočeské matky.

Podle autora projektu Libora Hrubého bude ve frymburské vodní zoo několik nádrží, lidé uvidí mořské živočichy i ryby přímo z přehrady. Voda bude přímo z přehrady, 35 tisíc krychlových metrů budou provozovatelé akvária sami čistit a dále upravovat. „Podle vodního zákona odběr vody z vodní nádrže Lipno možný je,“ podotkla mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Stavba za 200 milionů korun má začít letos. Zkušební provoz chtějí tvůrci akvária zahájit příští rok v listopadu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)