Jen hodinu starou holčičku našli v brněnském babyboxu

Brno - Do babyboxu v brněnské nemocnici Milosrdných bratří někdo ve středu večer odložil novorozenou holčičku. Dívka je letos druhým a celkem 83. dítětem odloženým v babyboxech v České republice. Odložená holčička byla jen asi hodinu stará. „Dítě je zdravotně naprosto bez problémů. Daří se mu dobře,“ řekl zástupce primáře novorozeneckého oddělení nemocnice Petr Lavický.

Podle opotřebených svršků odhadl, že si její rodiče další děťátko nemohli dovolit. „Na podvázání pupečníku použili instalatérské konopí,“ popsal předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess. V brněnském babyboxu bylo od jeho zprovoznění nalezeno celkem 13 dětí, z toho osm bylo holčiček.

První babybox byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Zatím poslední byl instalován letos v lednu v domově pro seniory v Táboře. V současné době je jich v České republice 54.

Schránky, do které mohou matky anonymně odložit dítě, ale mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil i Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.