Zaplatit miliardy, nebo přijít o dotace? Zastupitelé zatím nechtějí rozhodnout

Ústí nad Labem – O záchraně či konečném zatracení Regionálního operačního programu Severozápad budou jednat krajští zastupitelé na mimořádné schůzi. Mohla by se sejít zastupitelstva obou krajů regionu soudržnosti Severozápad – Karlovarského i Ústeckého. Severočeská opozice se pokusila prosadit jednání o ROP a dvoumiliardové pokutě za pochybení při rozdělování evropských dotací již na dnešním jednání krajského zastupitelstva. Opozice to ale zamítla.

Rozhodování krajů je problematické: Evropská komise po nich považuje tzv. korekci ve výši 2,5 miliardy korun, které ale kraje nemají. Pokud však nezaplatí, regionální operační program zanikne, kraje tak přijdou o dotace, jejichž výše nebude o mnoho nižší než sankce. Sankce, kterou Evropská komise nařídila, přitom nemá „zmizet“ v Bruselu – mělo by se jednat o vrácení částí dotací, které se vrátí zpět do ROP Severozápad. Potom by bylo možné znovu je rozdělit.

Kraje však poukazují, že na korekci nemají. Vedení Ústeckého kraje už několikrát vyzvalo stát, aby přispěl také, ministerstvo financí to však odmítá – připustilo pouze splátkový kalendář. Oba regiony se tak musí dohodnout, zda se pokusí dát peníze dohromady, nebo korekci nezaplatí – a odsoudí tak k vážným problémům obce a soukromníky, kteří mají evropské dotace přislíbeny, ale kvůli zmrazení ROP je dosud nedostali.

Ústečtí zastupitelé zatím o korekci jednat nechtějí, karlovarští čekají na stát

Jednat o osudu operačního programu chtěli již dnes opoziční zastupitelé Ústeckého kraje. Jejich návrh na zařazení dodatečného bodu na program schůze ale koalice zamítla. Podle opozice tak rada zastírá, že kraji hrozí bankrot. „Je to věc, která hýbe celým krajem, týká se každého občana,“ podotkl zastupitel Jiří Řehák (PRO! Kraj). Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) ovšem upozornil, že se kvůli budoucnosti ROP Severozápad zastupitelé zřejmě sejdou mimořádně, možná i na společné schůzi se zastupitelstvem Karlovarského kraje.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) řekl, že zatím není možné, aby zastupitelé jednali o případném zaplacení korekce, protože k tomu zatím kraje stát nevyzval. Přišel sice oficiální dopis od Evropské komise, podle Novotného je však rozhodující, co řekne stát. „Nikdo kraje zatím o zaplacení nepožádal. To je, jako bychom měli rozhodovat o tom, že někomu jen tak dáme stovky milionů korun,“ řekl hejtman. Chtěl by proto o ROP Severozápad jednat s premiérem.

Program je od loňska zastaven kvůli podezřelým finančním operacím. Poslední ředitel úřadu Pavel Markvart je, stejně jako jeho předchůdci, vyšetřován kvůli podezření z korupce při rozdělování peněz. V Ústeckém a Karlovarském kraji měl úřad rozdělit 19 miliard korun. Zhruba 16 miliard už rozdělil, z toho asi 11 miliard proplatil.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)