Na Modravu se záchranka dostává pozdě, pomůže nová stanice

Modrava (Šumava) - Záchranná zdravotnická služba Plzeňského kraje stojí o zřízení stanice na šumavské Modravě. Podle zákona se totiž musí dostat k pacientovi do dvaceti minut. A to především v zimě v šumavské oblasti většinou dodržet nemůže.

K úrazu nebo nehodě vyjíždí na centrální Šumavu záchranná služba z Vimperka nebo ze Sušice. Jenže do dvaceti minut, které ukládá zákon, nedojede do oblasti Modravy nebo Horské Kvildy ani jedna z nich. Především teď v zimní sezoně. „Vozovky od Čeňkovy Pily nahoru nebo od Dobré Vody nahoru nejsou udržované jinak než pluhováním, takže tam nemáme šanci. To bychom ohrozili sebe i bezpečnost silničního provozu,“ říká Jiří Choc, lékař ZZS Sušice.

Ze Sušice se na Modravu a do okolních obcí dostane sanitka asi za půl hodiny, z Vimperka pak minimálně za 25 minut. Dojezdy má zkrátit nová stanice záchranné služby na Modravě. Pro tu našla obec místo v bývalé rekreační budově. Až do roku 2004 tam sídlil Obecní úřad a horní patro měla pronajaté horská služba. Do přestavěného domu by se záchranka měla přestěhovat ještě letos.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Se záchrankou spolupracuje na Šumavě Horská služba nebo strážní a informační služba národního parku. Jenže ty mohou zajistit jen první pomoc. S vybudováním stanice na Modravě proto spěchá i samotné vedení záchranné služby. „Je to lokalita, kde jsou rekreanti, to znamená mladí lidé, děti, a chceme tu péči zajistit,“ uvedl Roman Sviták, ředitel ZZS Plzeňského kraje. Za loňský rok zasahovali záchranáři na Šumavě u sto třiceti případů.