Dálnice D8 se otevře už v dubnu – ale jen pro pěší

Ústí nad Labem – Po rozestavěné dálnici u Prackovic nad Labem se v dubnu budou procházet lidé. Ústecký kraj chce spolu se stavební firmou Eurovia, která dálnici D8 v Českém středohoří staví, uspořádat den otevřených dveří. Veřejnost nahlédne například do budoucího dálničního tunelu.

Vedení Ústeckého kraje už začalo den otevřených dveří na dálnici D8 připravovat. Lidé se podívají na část, která vzniká u Prackovic, její součástí je most i tunel. „Jednáme s Českými drahami, že by nasadily nějakou novou, nebo naopak historickou jednotku, aby to lidé mohli pojmout jako výlet. K tunelům by pak lidi dovezly autobusy,“ popsal plány na duben hejtman Oldřich Bubeníček.

Ode dne otevřených dveří do zprovoznění dálnice D8 uplynou ještě dva roky. Stavba poslední části třináctikilometrového úseku Lovosice–Řehlovice začala loni po dlouhých soudních a úředních sporech. Ředitelství silnic a dálnic muselo v minulém roce stavbu dokonce na čas přerušit, když soud nařídil krajskému úřadu znovu přezkoumat odvolání Společnosti ochránců životního prostředí proti stavebnímu povolení na dostavbu dálnice. Stát kvůli zdržení přišel podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové o nárok na evropskou dotaci.

Dostavba severočeské dálnice má stát dvanáct miliard korun, vyčerpáno už je sedm z nich. Po jejím dokončení budou mít řidiči k dispozici souvislý kapacitní a bezpečný tah z Prahy přes Lovosice, Teplice a Ústí nad Labem do Drážďan. Uleví se obcím Velemín a Bořislav, jejichž středy dnes projíždí většina aut, která patří na dálnici. Zeslábne také provoz na „silnici smrti“ Lovosice – Ústí nad Labem na levém labském břehu.