Barokní kostely na Broumovsku snad uniknou zkáze

Broumovsko – Zachránit unikátní barokní kostely na Broumovsku – takový úkol si dal šestatřicetiletý farář Martin Lanži. Autory dnes chátrajících památek jsou Kryštof a Kylián Dienzenhoferovi. Mistry vrcholného baroka si pozval řád benediktinů, který se v regionu usadil už v roce 1213.

Jedenáct barokních kostelů jezdí na Broumovsko obdivovat architekti z celé republiky. „To je učebnice barokní typologie, konstrukce, výtvarné práce,“ potvrdil autor knihy o kostelech Broumovska, architekt Bohumír Prokop. Jenže realita je jiná: opadané omítky, praskající zdi, děravé střechy, všudypřítomná vlhkost. Jako v kostele v Heřmánkovicích. „Nepříjemné je slabé slovo. Já bych neváhal použit až slovo depresivní,“ komentuje římskokatolický farář Martin Lanži. Největším problémem kostela Otovicích je dřevomorka, která likviduje konstrukci krovu. „Dřevomorka, to je rakovina stavby. Pakliže se jí rychle nezbavíme, hrozí zhroucení,“ dodal architekt Prokop.

Reportáž Přemysla Šrámka a Petra Kořínka (zdroj: ČT24)

Farář Lanži se rozhodl na opravy památek postavených benediktiny sehnat peníze. Oslovuje podnikatele, podává žádosti o dotace. Například z norských fondů. „Už ke konci tohoto roku musí, pokud dostaneme dotaci, proběhnout ty přípravné, reálné, nikoli jenom papírové práce,“ pokračuje Martin Lanži.

Cesta benediktinů začala v Břevnovském klášteře. Ten byl jejich sídlem až do jeho vypálení husitskými vojsky, později našli útočiště právě v broumovském výběžku. Nezvykle rozsáhlý projekt jedenácti kostelů nechal vystavět opat Otmar. Péče o ně skončila s vyhnáním sudetských Němců a s nimi i řádu. „Teď je centrem benediktinů opět obnovený Břevnov a Broumov, staleté útočiště našich mnichů, by bez velkého úsilí místních lidí v podstatě zchátralo úplně,“ míní průvodce Břevnovského kláštera Antonín Rückl.

Na benediktiny na Broumovsku nezapomněli, 800. výročí jejich příchodu připomene rok oslav, včetně koncertů, výstav a exkurzí pro veřejnost.