Divadlo uvede hru o životě básníka Jirouse

Brno – Magor. Název nové inscenace, kterou dnes představí brněnské Divadlo U stolu, je vzpomínkou na Ivana Martina Jirouse – legendu českého undergroundu. Právě o jeho životě a díle nová hra pojednává. Deníkové záznamy, vzpomínky a zhudebněné básně přiblíží jak Jirousovo dílo, tak vzpomínky Jirousovy dcery Františky.

Nová komorní inscenace přibližuje osm let soužití básníka, publicisty a kritika Ivana Martina Jirouse, známého také pod přezdívkou Magor, s jeho dcerou Františkou v bytě na Smíchově. Právě její deníkové záznamy totiž inspirovaly tvůrce divadelního představení k pohledu na Jirouse z nového, mnohdy překvapivého úhlu. Jirouse, známého spíš jako provokatéra a bohéma, totiž jeho dcera popisuje jako citlivého a mnohdy smutného člověka.

Ačkoliv režisér Ivo Krobot a dramaturg Petr Oslzlý využití textů z deníků s dcerou Jirouse, spisovatelkou Františkou, konzultovali, nejde o přesné přepisy, ale o pouhou inspiraci. Kromě deníkových záznamů inspirovaly autory i Jirousovy básně. Některé z nich zhudebnil pro představení Zdeněk Kluka. „Samozřejmě jsou tam zhudebněné básně trošku bluesově nebo ve stylu Plastic People, ale jsou tam skladby i úplně křehké. Já jsem Jirousovy texty objevil strašně pozdě. Neustále jsem ho měl spjatého s podzemím a s určitou drsností a najednou jsem četl krásné lyrické texty,“ uvedl Kluka.

Ivan Martin Jirous (23. 9. 1944 – 9. 11. 2011)

Vůdčí duch českého undergroundu se proslavil především díky své spolupráci s rockovou skupinou The Plastic People of the Universe. Vystudoval dějiny umění, avšak většinu života se věnoval především literární činnosti. Kvůli svým názorům byl několikrát vězněn a nebylo mu povoleno oficiálně publikovat. Pracoval tedy například jako noční hlídač či zahradník. Do roku 1989 většina díla vyšla v samizdatu. Je například autorem sbírek Magorův ranní zpěv, Magorova mystická růže, Magorovy labutí písně či Magor dětem. Je držitelem literární Ceny Jaroslava Seiferta za celoživotní dílo. 

Zdroj: wikipedie.cz

Roli Magora ztvární Jan Kolařík, dlouhodobý spolupracovník Divadla U stolu – sklepní scény brněnského Divadla Husa na provázku. Ten také viděl Jirouse nedlouho před jeho smrtí. „Chodil jsem na jeho čtení, která míval tady v Brně, a musím říct, že u toho posledního čtení jsme si říkali: Panebože, on se loučí. Protože četl ze své poslední sbírky a úplně to mělo charakter loučení a konce,“ popsal své dojmy Kolařík. V roli Františky se představí Petra Bučková. O představení je mezi lidmi velký zájem. Sobotní premiéra inscenace je už vyprodaná.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)