Záchranáři z Lysé hory se stěhují. Zabydlují se ve vysílači

Stěhování záchranářů (zdroj: ČT24)

Stanice horské služby na Lysé hoře brzy dělníci zbourají. Na jejím místě vyroste zcela nová stavba. Náklady na moderní záchrannou stanici se vyšplhají na sedm milionů korun.

„Záchranáři budou dočasně sídlit v prostorách vysílače,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová, podle níž práce na nové záchranné stanici potrvají do podzimu příštího roku.

V současné době se tým spolu se svým vybavením přesouvá z již nevyhovující stavby do vysílače. „Pobyt jim zde umožnily České radiokomunikace,“ dodala Markéta Radová.

Stávající budova, která vznikla před 40 lety, je již ve špatném technickém stavu. Vliv na to mají i extrémní výkyvy počasí. V zimním období zde teploty padají k minus 30 °C, v letním zde bývá o 60 stupňů více.

Záchranáři na Lysé hoře slouží o víkendech. Například v tom předminulém zasahovali hned třikrát.

Kvůli horku stoupá počet výjezdů

Moravskoslezští záchranáři zaznamenali v souvislosti s velmi teplými dny celkové vyšší počet zásahů. Týmy záchranné služby pomáhaly od minulého pondělí do neděle u 2500 událostí. Počet výjezdů vzrostl v průměru o 15 procent, v některých dnech však až o čtvrtinu, řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

„Uplynulý týden znamenal pro záchranáře nárůst výjezdové činnosti. Značnou měrou se na něm podílely také vysoké teploty a horké dny. Vysoké venkovní teploty přinesly vyšší zátěž nejen nemocným s oběhovými obtížemi, ale také nemocným například s epilepsií,“ uvedl Humpl.

Minulý týden vyjížděli záchranáři ke dvěma stovkám kolapsových stavů, což podle Humpla představuje dvojnásobný počet oproti běžnému stavu. Spolu se slunečným počasím však narostl rovněž počet úrazů, uvedl mluvčí.