Ve Frenštátě začala likvidace poškozeného domu

Frenštát pod Radhoštěm - Zbytky domu číslo 39, který minulou neděli ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku zcela poškodil výbuch a následný požár, se dnes začaly likvidovat. Demolice ještě stojící pravé části objektu bude podle výrobního ředitele společnosti Mrózek Martina Mazura trvat několik dní. Po tragické explozi zemřelo celkem šest lidí. Jednou z obětí je sedmapadesátiletý muž, který podle policie zřejmě vše úmyslně způsobil. Příští neděli se na náměstí ve Frenštátu uskuteční ekumenická bohoslužba za oběti neštěstí.

Práce začaly rozebíráním zbytků střechy, do dnešního odpoledne dělníci stihli rozebrat zhruba její polovinu. Nejprve se musel odstranit izolační materiál na střeše, který má několik desítek centimetrů. Podle Mazura se při demolici využívá pásové rypadlo a také dva jeřáby. Zbývající panely se musí postupně odřezávat a odstraňovat. „Celkovou délku demolice lze odhadnout jen velmi obtížně, protože ji samozřejmě bude ovlivňovat nejen počasí, ale i stav objektu. Počítáme však s tím, že odstraňování zbytků stavby potrvá minimálně dva až tři dny,“ podotkl Mazur. Dodal, že nejproblematičtější bude rozebrání stěn a stropů, které navazují na sousední dům číslo 40. Nájemníci by se do něj mohli vrátit možná už ve středu.

Statik Josef Pacula, který dohlíží na odstraňování trosek, tvrdí, že se při demolici musí postupovat obezřetně. „Je to souvislý dům, takže se to musí odřezávat postupně,“ uvedl. Nutné podle něj bude podepřít suterénní stěnu společnou pro oba domy, kterou bude potřeba zpevnit a ukotvit.

Demolice frenštátského domu
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Výsledky DNA potvrdily šestou oběť výbuchu

Mezi oběťmi výbuchu jsou tři děti, dvě ženy a muž, který má pravděpodobně celý čin na svědomí. V prvním patře zemřeli šestiletý chlapec a dvouletá dívka. Nejasný byl osud tříčlenné rodiny v posledním patře - analýza potvrdila, že nepřežila desetiletá dívka, její osmatřicetiletá matka a šedesátiletá babička. 

Exploze a následný požár domu si vyžádaly zranění dalších 11 lidí. Mezi nimi byly tři děti, přičemž jedno z nich už bylo propuštěno do domácího ošetřování. V nemocnici tak zůstávají tři dospělí, jejichž zdravotní stav se nezměnil, a stále jsou proto na jednotce intenzivní péče. V kritickém stavu jsou stále žena a muž, žena s popáleninami na devadesáti a muž na více než padesáti procentech těla.

Šéf moravskoslezských hasičů ale ve čtvrtek řekl, že v domě explodoval nahromaděný plyn, který unikal z hlavního rozvodu ve sklepě. Policie se nyní prioritně zabývá verzí, že jej záměrně pustil a pak i zapálil problémový sedmapadesátiletý nájemník přízemního bytu Antonín Blažek. O byt přišel v exekuci a v neděli měl poslední termín k vystěhování. Dům pravděpodobně vyhodil do povětří v noci na neděli okolo 04:00. Během několika týdnů by měly být hotovy výsledky zkoumání související s příčinou výbuchu a následného požáru.

Frenštátu pomáhají radnice i jednotlivci z celé republiky

Frenštátská tragédie zvedla vlnu solidarity. Na oficiálním kontě města je už deset milionů korun, dál přispívají radnice i jednotlivci. V Rožnově pod Radhoštěm dnes pořádali sbírku věcí do domácnosti. „S paní ředitelkou z Charity ve Frenštátě jsem ve spojení. Domluvily jsme se, co jim máme dovézt. Máme tam jednak známé, jednak tam zemřela jedna naše kolegyně,“ podotkla předsedkyně Spolku rožnovských žen Marie Rethyová.

Darované peníze rožnovské ženy přesně zapsaly, pošlou je na oficiální konto Frenštátu. Taky vedení rožnovské radnice mu z městské kasy daruje sto tisíc korun, jen co návrh 5. března odhlasují zastupitelé. I vzdálenější města a obce, třeba na jihu Moravy, jsou připraveny pomoci.