Aktivisté pronikli do lomu Bílina na Mostecku. Těžba musela být přerušena

Aktivisté pronikli do dolu Bílina (zdroj: ČT24)

Severočeské doly musely přerušit těžbu kvůli aktivistům, kteří pronikli až na dno lomu Bílina u Braňan na Mostecku. Asi 140 lidí tam odpoledne vniklo do areálu dolu Bílina až do bezprostřední blízkosti těžby. Policie všechny aktivista zajistila a převezla na služebny. Podle krajského policejního mluvčího Daniela Vítka se dopustili přestupku. Společnost vyčíslí škodu a představenstvo rozhodne, zda ji bude vymáhat. Smyslem akce je podle aktivistů upozornit na změny klimatu a její důsledky.

„Byli jsme nuceni zastavit veškerý provoz, další kroky budou následovat. Samozřejmě nám vzniká škoda, kterou musíme vyčíslit a představenstvo příští týden rozhodne, jak bude postupovat dál,“ řekl mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký. Těžbu společnost přerušila krátce po 14:00 a ještě v 18:15 v lomu byli jak aktivisté, tak policisté. Na lomu Bílina se za běžných okolností pracuje nonstop.

Přerušení provozu ale bylo podle Kopeckého nevyhnutelné. „Podle báňských předpisů musíme v okamžiku, kdy vniknou nepovolané osoby do provozu, tak musíme zastavit veškerou těžbu. V hornickém provozu panují vysoce přísné bezpečnostní předpisy. A tyto osoby tyto předpisy neznají. Riskují to, že může dojít k újmě na zdraví nebo na životě,“ dodal Kopecký.

Protest proti těžebním limitům na Mostecku
Zdroj: ČTK

Dopoledne protestovaly více než dvě stovky lidí u Horního Jiřetína na Mostecku proti prolomení limitů těžby uhlí. Na hraně lomu ČSA aktivisté udělali živý řetěz značící hranici limitů. Krátce poté nasedli aktivisté do autobusů a přesunuli se do Braňan na Mostecku.

Několik desítek jich tam vyběhlo do lomu Bílina. „Pomalu se blížíme až na dno jámy. Je pro nás důležité, že jsme na místě, kde vláda limity těžby prolomila,“ popisoval akci jeden z aktivistů Mikuláš Černík.

Policie v okolí lomu nasadila pořádkové jednotky, antikonfliktní týmy i vrtulník. „Prošli důlním prostorem a potom se posadili pod jedno z rypadel. Vyzvali jsme je, aby důlní prostor opustili, protože se dopouštějí protiprávního jednání,“ uvedl policejní mluvčí.

Rozšíření lomu Bílina
Zdroj: ČT24

Aktivistům podle něj hrozí pokuty. „Vzhledem k tomu, že se dopustili protiprávního jednání a do těžebních prostor vnikli i přes výzvy policie, tak všechny tyto osoby budeme zajišťovat a eskortovat k provádění dalších služebních úkonů,“ dodal. 

Pochod byl součástí prvního českého klimatického kempu. Uspořádat kemp v Horním Jiřetíně se pořadatelé rozhodli nejen proto, že právě této obci hrozilo v případě prolomení limitů zbourání, ale také s ohledem na vstřícnost místních obyvatel. Smyslem akce je upozornit na změny klimatu a její důsledky.

Boj za Pithartovy limity

Případným prolomením limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku by Horní Jiřetín a sousední Černice byly bezprostředně těžbou ohroženy. „To, že je v plánu, aby těžba pokračovala dál, je pro nás v zásadě nedostatečné. Jsme proti tomu, aby se těžilo. Tím pádem nemůžeme v našem úsilí ustat,“ řekl jeden z organizátorů akce Mikuláš Černík.

Územní ekologické limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády premiéra Petra Pitharta v roce 1991. Limity zaručily městům a obcím, pod nimiž leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, a jako těžbou nepřekročitelné linie měly chránit zbytky přírody i dopravní a technické infrastruktury severočeské hnědouhelné pánve.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v říjnu 2015 rozhodl, že se posunou limity těžby na dole Bílina a naopak u lomu ČSA, který sousedí s Horním Jiřetínem, zůstanou zachovány.