Do Prahy dorazili další Dánové, první noc byla klidná

Praha - I přes mnohé zákazy ze strany rodičů dorazily do Prahy další skupiny mladých Dánů. Z jejich původního počtu, který měl do české metropole přijet, jich ale tento týden přijel jen zlomek. Jak noční podniky, tak i hotely přistoupily po incidentech z minulého týdne na zvýšená bezpečnostní opatření. První noc tak byla klidná, přesto policisté odhalili 12 mladistvých Dánů pod vlivem alkoholu.

Mnozí dánští rodiče svým ratolestem výlet do Prahy zakázali. Stalo se tak poté, co dánská média odvysílala týden staré záběry z noční Prahy, kdy došlo ke rvačkám mladých Dánů s policií. Ti tehdy kromě vyvolávání konfliktů také poničili vybavení několika hotelů.

Policie při kontrole restaurací a barů v centru Prahy odhalila v noci ze středy na čtvrtek 15 opilých mladistvých, z nichž 12 bylo Dánů. Policisté prohlédli přes 30 zařízení, kde zkontrolovali téměř 700 lidí. Mužům a ženám zákona se při kontrolách podařilo zadržet také tři lidi podezřelé z držení drog, jednoho člověka podezřelého z krádeže a rovněž cizince, který se nachází v ČR nelegálně.

Provozovatelé nočních podniků však na dánské turisty nezanevřeli. Přímo jen pro ně byly dokonce vyhrazeny některé kluby, kde měli své ceny jak na jídlo, tak na pití. První večer se obešel bez problémů. Bezpečněji bylo i díky změnám ze strany organizátorů zájezdů.

K incidentům tentokrát nedošlo zatím ani v hotelích. Například Hotel Olympik zesílil podle ředitele Vlastimila Šose bezpečnostní opatření a dozor bezpečnostní agentury na jednotlivých patrech hotelu.

Pro hoteliéry jsou únorové návštěvy studentů v jinak nízké sezoně výhrou. Už teď jim na stolech leží předběžné rezervace z Dánska na příští rok.

Reportáž Terezy Schejbalové a Filipa Horkého (zdroj: ČT24)