Vykoupíme vaše ledviny, nabízel inzerát v Mostě

Most - Před třemi dny se na několika autobusových zastávkách v Mostě objevily inzeráty, které nabízely finanční hotovost za darování lidských orgánů. Inzerát svou formulací zřejmě cílil na sociálně slabší vrstvu obyvatel.

„Máme pro vás lukrativní řešení, nabídněte nám své orgány. Výkup ledvin, jater a podobně, zaručujeme bezkonkurenční výdělek.“ Na inzerát tohoto znění upozornily strážníky cestující na autobusových zastávkách v Mostě. Inzeráty byly rozmístěny v celém centru Mostu, podle městské policie jich bylo více než třicet. „Je u nás hodně nepřizpůsobivých a lidí, kteří nemají tolik peněz. Kdyby věnovali za peníze svůj orgán, mohlo by je to mrzet celý život,“ konstatuje ředitel městské policie Bronislav Schwarz.

Strážníci inzerát ze zastávky zajistili a předali republikové policii, ta teď vyšetřuje, kdo za jeho vylepením stojí. „Naši kriminalisté prověřují, zda ve věci nejde o spáchání nějakého trestného činu,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková. Drzostí a přímostí inzerátu byli šokováni i obyvatelé Mostu.

Telefonní číslo, uvedené na inzerátu je funkční, jeho majitel jakoukoliv spojitost s inzerátem odmítá. „Nevím, proč mi každý volá, to je nějaký omyl,“ tvrdí.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Před jakýmkoliv kontaktem s podobně laděnými inzeráty varuje i transplantační centrum, jde prý o život. „Musela by to být opravdu nezákonná a pokoutná činnost se všemi riziky pro toho potenciálního dárce,“ říká přednosta Transplantcentra pražského IKEMu Pavel Trunečka.

Podle policejní mluvčí se podobný případ na Mostecku ještě neobjevil. Oslovení odborníci důrazně varují před podobnými pochybnými nabídkami, každý podobný pokus doporučují oznámit policii.