Horko v kolonách na dálnici D1. Teplota stoupala přes 60 stupňů

Vysoké teploty dnes výrazně komplikovaly cestování řidičům na opravovaných úsecích dálnice D1 v okolí Brna. Teplota v autech jedoucích v dlouhých kolonách převyšovala 60 stupňů.

Vyjeli z různých míst a jejich cíle se liší. Dnes je spojilo čekání na rozpálené silnici v koloně před Brnem. Auta i dnes popojížděla v úseku u Holubic jenom velmi pomalu a cesta se tak protáhla o desítky minut. „Snažíme se co nejvíc zastavovat a máme klimatizaci, ale není to úplně nejpříjemnější,“ řekl Bedřich Divecký.

Měření termokamerou navíc ukázalo, jak se liší teploty podle barvy auta i zapnuté klimatizace.

Horko na dálnici D1 (zdroj: ČT24)

 Rozdíly byly v teplotách, kterou ukázala třeba kapota světlého a tmavého auta. Zatímco na stříbrném teploměr ukázal teplotu 54 stupňů, na černém termokamera naměřila 80. Tedy téměř o 30 stupňů víc.

Rozdíl v autech s a bez klimatizace také reportérky České televize vyzkoušely přímo za jízdy. S klimatizací naměřila termokamera na palubní desce 49 stupňů, po 5 minutách vypnuté klimatizace vzrostla teplota na 64.

O nic lépe na tom nebyli ani dělníci, kteří pracují na dálnici. Denně tak musí vypít litry vody. A nový nátěr, který dělníci pokládali, je to nejlepší, co je dneska mohlo potkat. Zítra totiž budou pokládat asfalt, který má přes 180 stupňů.

Studio 6: Sucho a horko přinášejí požáry (zdroj: ČT24)
Události ČT: Do Česka dorazila tropická vedra (zdroj: ČT24)