Pardubický TechnoPark zkrachoval

Pardubice - V konkurzu se ocitl pardubický TechnoPark. Společný projekt soukromé společnosti, univerzity, kraje a města se ocitl v dluzích. Firmě Geosan Group dluží 230 milionů korun. Projekt vědeckého parku, který měl pomáhat mladým podnikatelům, fungoval jen pět let.

Na začátku byly velké plány, téměř za půl miliardy korun vznikl za Pardubicemi moderní areál, ve kterém se měli soustředit mladí podnikatelé a začínající firmy. Vybavením patřil mezi špičku v regionu. Jenže z velkých plánů brzy sešlo, o Technopark neměly začínající firmy zájem. Samotný areál se nikdy nepodařilo zcela zaplnit podnikateli. „Já osobně to vnímám jako logické vyústění celé situace, která se vlekla, pokud vím, pět let,“ konstatoval pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Zařízení se ocitlo v úpadku na návrh firmy Geosan Group, které dluží 230 milionů korun. „Za dané situace bylo vyhlášení konkurzu jediným možným řešením,“ potvrdila mluvčí Geosanu Vlasta Končelová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubická radnice dokonce celý projekt s odstupem času označuje za velmi podivný. Podle primátorky se od začátku hrálo jen o tří set milionovou evropskou dotaci. „Pro určitou strategickou skupinu dopadl projekt nejlépe, jak mohl,“ myslí si primátorka města Štěpánka Fraňková (SPP).

Celý areál teď čeká postupný rozprodej, konkurzní správce ze získaných peněz umoří dluhy.