Sobotka: První část dálnice do Vídně se začne stavět do dvou let

Obchvat Mikulova, který je součástí připravované dálnice mezi Brnem a Vídni, by se měl podle premiéra Bohuslava Sobotky začít stavět do dvou let. Rakušané přitom svoji část dálnice na dohled českých hranic dokončí už letos.

Premiér Sobotka dnes o dálnici mezi Brnem a Vídni jednal s rakouským předsedou vlády Christianem Kernem.

Podle Sobotky Česko intenzivně buduje dálnici D3 mezi Prahou, Českými Budějovicemi a Lincem. „Je rozestavěno několik konkrétních úseků. Pokud jde o další prioritní dálnici mezi Brnem a Vídní, tak se teď připravuje obchvat Mikulova, který by měl zlepšit dopravu k hranicím. Připravují se podklady pro územní rozhodnutí, aby bylo možné během dvou let zahájit výstavbu obchvatu,“ dodal Sobotka.

Trasa je už schválená

Trasu dálnice na české straně schválili bývalí krajští zastupitelé loni v lednu a je součástí nových zásad územního rozvoje. Po cestě z Rakouska povede D52 okolo Mikulova, pod Pálavou a přes Novomlýnské nádrže. U Pohořelic se napojí na stávající úsek, který je teď v provozu až do Rajhradu.

Premiéři jednali o dopravě (zdroj: ČT24)

Rakušané přitom do konce roku chtějí otevřít další úsek až po obec Poysbrunn na dohled Mikulova.

První auta by po ní měla jezdit už 8. prosince. Lidé z okolních vesnic se těší už roky. Konečně se zbaví desítek kamionů, které obcemi projíždějí.

Přejeme si, aby Češi stavěli

Starostovi Poysdorfu projede za jediný den pod okny více než 3000 náklaďáků. Všechny koncem roku zmizí. Jen během loňského roku tu na přechodech pro chodce smrtelně zranily tři lidi.

„Nesmírně se nám oproti posledním letům zvýší kvalita života. Samozřejmě bychom si přáli, aby Češi stavěli dál, ale stále slýcháme rozdílné zprávy. Jednou, že se bude stavět, jednou, že ne,“ řekl v březnu starosta Poysdorfu Thomas Grießl (ÖVP).

Dál mají Rakušané v plánu stavět obchvat obce Drasenhofen, poslední vesnice před českými hranicemi. Začít stavět by měli už letos. Hotový by měl být v roce 2019. Zatím bude dvoupruhý. Rozšířit na dálnici ho chtějí až poté, co bude jasné, kdy a jestli vůbec vznikne dálnice i na české straně.