Zaorálek: Přeregistrace ostravské ČSSD byla nutná

Volební lídr ČSSD: Přeregistraci jsme potřebovali (zdroj: ČT24)

Přeregistrace členů v rozhádané ostravské ČSSD byla nutná, protože se uvnitř organizace nepřípustným způsobem manipulovalo s členskou základnou, řekl ve středu ministr zahraničí a volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek.

Sám týž den odpoledne rovněž přišel k přeregistraci. Podle něj musí mít ČSSD před volbami takzvaně čistý stůl. Přeregistrace skončila ve středu večer a podle informací ČTK se k ní dostavilo téměř 650 členů, ve čtvrtek se počty ještě budou kontrolovat. Dalších 35 lidí má schválen odklad termínu pro přeregistraci.

Vedení strany schválilo přeregistraci na základě zprávy stranické ústřední kontrolní komise a rovněž z podnětu tamního krajského výboru, v jehož čele stojí bývalý hejtman Miroslav Novák. Ostravskou organizací už několik měsíců otřásají ostré spory mezi dvěma křídly. Původně měla ostravská ČSSD zhruba 800 členů a je nejsilnější regionální organizací v Moravskoslezském kraji.

Mně je jedno, kolik je tady křídel. To bylo nutné, protože se tady čarovalo s členy naprosto nepřípustným způsobem. Jdeme do voleb a potřebujeme čistý stůl a potřebujeme mít uklizeno.
Lubomír Zaorálek

Podle něj je situace v ČSSD v Moravskoslezském kraji dobrá, problém je právě Ostrava.

„Musíme to tady srovnat, přeregistrace je první krok. Ono je docela evidentní, že se tady děly poměrně velké neplechy, že tady někteří pěšáci chodili z jedné organizace do druhé podle toho, jak bylo třeba někde zrovna nahonit hlasy. Nebo člověk zjišťuje, a jsou tady od toho doklady, že se jeden člověk podepisoval velmi rozmanitým způsobem, a přitom to měla být jedna osoba,“ podotkl Zaorálek.

Dodal, že chápe, že mezi organizacemi existuje soutěž, ale ta musí fungovat podle pravidel.

Rozepře jsou dlouhodobé

Spory mezi dvěma křídly ostravských sociálních demokratů se prohloubily již loni. V listopadu totiž sociální demokraté nejprve odvolali tehdejšího předsedu ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. Ústřední kontrolní komise strany ale v lednu vyhověla právě stížnosti Nováka, který okresní konferenci, na níž byl Palyza odvolán, kvůli porušení stanov zpochybnil. Konference se tak musela opakovat v únoru, Palyza byl ale opět odvolán a novou předsedkyní se stala Jana Vajdíková.

Spory v ostravské ČSSD (zdroj: ČT24)

Delegáti okresní konference dokonce schválili i návrh na odvolání krajského předsedy Nováka z funkce, kterým se měla zabývat krajská konference, na jejím jednání ale tento návrh nakonec nezazněl.

Krajský výkonný výbor v čele s Novákem následně navrhl přeregistraci a u vedení uspěl i s návrhem na vyškrtnutí Vajdíkové a poslance Adama Rykaly z kandidátní listiny pro sněmovní volby. Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek k tomu koncem května mimo jiné uvedl, že rozhodnutí předsednictva vyřadit z moravskoslezské kandidátky Adama Rykalu a Janu Vajdíkovou rozumí.

Ministr zahraničí: Je to restart

Přeregistrace ostravské organizace je podle Zaorálka počátkem restartu a nového postavení ostravské organizace. Po ní se podle něj znovu uskuteční okresní konference, která bude rozhodovat o novém vedení.

„Okamžikem přeregistrace není v Ostravě v čele nikdo, protože se budou muset na základě nové členské základny teprve provést nové nominace, takže teď nevládne nikdo. Tady dnes nemůže nikdo říkat, že ovládá Ostravu,“ doplnil Zaorálek.