Krkonoše otevřou Stezku korunami stromů. Nabídne i 50metrový tobogan

Na úpatí Černé hory v Janských Lázních vznikla nová Stezka korunami stromů. Krkonošský národní park (KRNAP) očekává, že pomůže přilákat turisty z vrcholků Krkonoš, a uleví tak přetíženým hřebenům. Stezka se veřejnosti slavnostně otevře v neděli 2. července, vstupné bude 220 korun.

Stezka je 1511 metrů dlouhá. Zhruba ve dvou třetinách je vyhlídková věž vysoká 45 metrů s výhledem na jih, východ a západ. Celá stavba je bezbariérová a má několik adrenalinových sekcí, jde například o padesátimetrový tobogan vedoucí vnitřkem vyhlídkové věže. 

Návštěvníky ale zavede i do podzemí. V jeskyni o rozloze 400 metrů čtverečních budou mít turisté možnost studovat mikrosvět půdy. „Zábavná interaktivní expozice vás přenese do kořenoví stromů, kde se to hemží nejrůznějšími živočichy,“ píše se na webu Stezky korunami stromů Krkonoše

Od kořenů po korunu

Stavbu za 180 milionů korun by mohlo ročně navštívit až 200 000 lidí. „Je to aktivita, která nepochybně přiláká spoustu turistů, kteří by jinak vyrazili na hřebeny. Zprovozněním stezky se nezvýší celková návštěvnost Krkonoš, naopak jejich návštěvníci získají novou možnost, kam jet,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

V Česku jsou zatím jen dvě podobné stavby. Jedna je v Dolní Moravě, druhá v Lipně nad Vltavou. Atrakci v Dolní Moravě navštívilo první rok provozu 180 000 lidí. Stezka je vysoká 55 metrů, dřevěná lávka má délku 710 metrů a tobogan sto metrů. Dospělý zaplatí vstupné s lanovkou 350 korun a bez ní 200 korun. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Stezka korunami stromů v Lipně nad Vltavou patří mezi největší turistické atrakce v Jihočeském kraji. Ročně na ni dorazí průměrně 400 000 lidí. Vstupné pro dospělou osobu stojí 210 korun.