Viník výbuchu ve Frenštátě byl „věčný stěžovatel“

Frenštát pod Radhoštěm – Muž, který podle prioritní vyšetřovací verze policie stojí za výbuchem plynu ve Frenštátě pod Radhoštěm, byl problémovým obyvatelem zničeného domu. Sedmaapadesátiletý zámečník dříve pracoval jako vězeňský dozorce, problémy měl s manželkou i se sousedy, na poplatcích dlužil společenství vlastníků 140 000. Kromě toho byl aktivním přispěvatelem internetových diskuzí, začátkem letošního roku třeba si v jedné z diskuzí stěžoval na sousedy, kteří ho prý chtěli vyhodit na ulici, připravit o majetek a zavraždit.

Policie zatím žádné jméno nepotvrdila, vše ale nasvědčuje tomu, že za výbuchem stál Antonín B., jediná zatím potvrzená dospělá oběť výbuchu. Ten se měl z bytu v přízemí domu v den výbuchu vystěhovat, kvůli dluhům byl totiž jeho byt exekutorským úřadem prodán. „Byt byl v osobním vlastnictví pana B. a dům ve společenství vlastníků. Antonín B. byt sám prodal novému majiteli, který mu stanovil termín k vystěhování z bytu,“ vysvětlila starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová na webu města Frenštát pod Radhoštěm.

Antonín B. čelil několika exekucím. Kvůli neplacení účtů byl odpojen od elektřiny i plynu, a proto doma používal propan-butanové láhve. Největší dluhy měl ale vůči společenství vlastníků, dlužil na nájemném a příspěvcích do fondu oprav více než 140 tisíc korun. „Nebylo možné nějakým způsobem se s ním rozumně domluvit, aby tyto částky zaplatil. Proto se přistoupilo ke krajnosti, a to k exekučnímu řízení,“ řekla advokátka společenství vlastníků jednotek zničeného domu Ivana Quittová. Exekutoři potom byt v elektronické dražbě prodali. První termín dražby byl nařízen na začátek loňského roku. Proti tomu se ale majitel odvolal. Dražba se uskutečnila v novém termínu a loni 12. července byl byt prodán.

Starostka zároveň připustila, že s mužem byly problémy již v minulosti, často si stěžoval na své sousedy, ti si naopak stěžovali na chování pana B. a policie údajně řešila i vyhrožování. „Městský úřad řadu let řešil přestupky, ve kterých byl oznamovatelem pan B., většinou on sám podával stížnosti na své sousedy a obyvatele okolních domů, na úředníky úřadu apod. K mnoha jednáním přestupkové komise se bez omluvy nedostavoval. Na druhé straně bylo také řešeno několik přestupků, kdy podnět k projednání podávali sousedé nebo jiní občané,“ uvedla Leščišinová.

„PF 2012 přejí Mayové,“ Antonín B. byl vášnivý internetový diskutér 

Antonín B. byl podle informací Mladé fronty DNES a Lidových novin vášnivý internetový diskutér, na internetu si často stěžoval právě na své sousedy, o exekutorech psal jako o „sluzích ďábla“ a netajil se ani podporou minulého režimu, ke jménu si přidával heslo „zlatecasysocialismu“. Naopak současný stav společnosti kritizoval a o nových poměrech psal, že „vznikly a jsou udržovány při životě jen na základě cílených zlodějin.“

Antonín B. na internetových diskuzích:

  • „Osobně jsem podal na instituce v České republice tři zásadní žaloby na ochranu osobnosti. Jednu na jednu miliardu, žalovaný – Společenství vlastníků domu 39 ve Frenštátě p. R., druhou na deset miliard, žalovaný – město Frenštát pod Radhoštěm, náměstí Míru 1 a poslední na sto miliard korun, žalovaný – Česká republika, ministerstvo financí,“ napsal na ekonomickém webu Shekel.cz 7. ledna 2013.
  • „Kdyby bylo peklo, tak by sluha Satana – Klaus – seděl vedle Havla a dalších dobrodějů v jednom velkém rozpáleném kotli,“ napsal zhruba před měsícem na iHNed.cz.
  • Na internetových fórech protestoval i proti přejmenování Letiště Ruzyně na Letiště Václava Havla. „Co kdyby naše hezké Česko neslo hrdé slavné jméno Havelsko? K tomu koruna jako tvrdá měna havlena. Místo Hradčan Hrádeček. Havlův vrch by se jmenoval kdejaký kopeček,“ napsal na petice24.com.
  • Na diskuzi serveru Týden.cz zase kritizoval církev. „Církve povětšinou získaly majetek díky páchaní trestného činu podvodu. Od nepaměti lidem lžou o božství Ježíše. Straší lidi věčným zatracením. Posmrtným pobytem v pekle doprovázeným nepředstavitelnými muky. Církve mnohé statky získaly konfiskací majetku rodin upálených. Církve neoprávněně okrádají lidi výběrem desátků. Minimálně v mezích Božího desatera to jsou zločinecké organizace, které jako exekutoři mají za úkol děsit lid naší vlasti a činit z něj poslušné otroky,“ napsal letos v červenci.

V domě na ulici 6. května vybuchl v neděli před čtvrtou hodinou ranní plyn. Zraněno bylo celkem 11 lidí. Mezi zraněnými jsou také tři děti a jeden dobrovolný hasič. Na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě zůstává žena, která utrpěla popáleniny na 90 procentech těla, a muž, jenž byl popálen na více než 50 procentech těla. Stav obou považují lékaři za kritický. Ostatní zranění nejsou podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného život ohrožující. Pět lidí už lékaři propustili. Z ostravské fakultní nemocnice odešly dvě děti, další tři pacienty propustila novojičínská nemocnice. Domů se ale nikdo z nich nevrátí – dům, ve kterém v sobotu večer ulehli ke spánku, už z větší části neexistuje. Zbytek paneláku nechá statik před koncem týdne rozebrat.

Frenštát pod Radhoštěm zažívá obrovskou vlnu solidarity

Město Frenštát pod Radhoštěm spolu s Charitou Frenštát organizuje sbírku materiální pomoci v prostorách Charity, ulice Kostelní 15, kde mohou lidé přinášet ošacení, lůžkoviny. Dále je na recepci městského úřadu instalována pokladnička pro peněžní dary občanů. A pomoci mohou i lidé z celé republiky formou veřejné sbírky na pomoc postiženým. Do sbírky mohou lidé přispívat prostřednictvím speciálně zřízeného bankovního účtu číslo: 3880277/0100. Doteď se vybralo víc než milion korun.