Soud řeší případ mladé ženy. Po tajném porodu měla dítě vložit do kufru a zavřít ve skříni

Žena měla zabít své dítě (zdroj: ČT24)

Denisa Grygarová z Frýdlantu nad Ostravicí podle obvinění předloni v říjnu nechala zemřít své dítě. Případ ve středu začal projednávat ostravský krajský soud.

Žena, jíž v té době bylo 19 let, podle obvinění 11. října 2015 porodila tajně doma ve vaně. Dítě poté zabalila do ručníku a postupně do tří tašek, které zavázala gumičkou, dala je do cestovního kufru, který strčila dozadu do skříně a zaházela věcmi. Tělo se našlo až po deseti dnech.

„Denisa Grygarová u soudu jen řekla, že všeho lituje. Vypovídat odmítla. Soudce přečetl její výpověď na policii,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Vyšetřovateli Grygarová řekla, že své těhotenství tajila a neřekla o něm ani svému příteli, se kterým žila v bytě u jeho rodičů ve Frýdlantu nad Ostravicí. Před nimi těhotenství také zatajila. Měla se zároveň obávat, že její přítel jí neuvěří, že je otcem dítěte. Rostoucí břicho zdůvodňovala problémy se štítnou žlázou.

O těhotenství věděl jen její obvodní lékař, který jí doporučil prohlídku u gynekologa. Denisa Grygarová to ale neudělala.
Jiří Loučka
redaktor, Česká televize

Když dostala bolesti břicha, protože začala rodit, odmítala pomoc svého přítele i jeho rodičů, kteří ji chtěli odvézt do nemocnice. Podle státního zástupce vše dělala se zřejmým úmyslem vyřešit situaci usmrcením dítěte.

Státní zástupce Vít Legerský řekl, že obžalovaná se odmítla ztotožnit s rolí matky, chtěla dokončit studium, neohrozit vztah se svým přítelem a užívat si života bez závazků.

Grygarová u soudu odmítla, že by někdy plánovala, že dítě usmrtí nebo že by ho zabila. Nevysvětlila ale, proč se na porod ani na narození dítěte nepřipravovala. „Chtěla jsem tomu nechat volný průběh,“ řekla policistům při výslechu.

Dítě se po porodu údajně nehýbalo

K dítěti, které v sobě nosila, si prý nevytvořila žádný vztah. „Chtěla jsem ho odnést tam, kde se takové děti dávají, do babyboxu,“ řekla policii. Kde nějaký babybox je, si ale nezjistila. „Nepřemýšlela jsem nad tím,“ sdělila ve své výpovědi.

Když narozené dítě vytáhla z vany, prý se nehýbalo, nekřičelo ani nereagovalo, mělo zavřené oči a vypadalo, že je mrtvé. Policii obviněná řekla, že ji nenapadlo, že by dítě měla nějak oživovat nebo ošetřovat. „Dítě jsem chtěla někde pohřbít v době, kdy Lukáš nebude doma,“ dodala.

Policii dívka řekla, že nikdy nebyla u gynekologa. Zdůvodnila to tím, že se bojí lékařů. Řekla mimo jiné, že první sexuální styk měla asi v deseti letech s kamarádem a že všechny její pohlavní styky byly nechráněné. Obžalovaná loni na podzim dokončila střední školu a bydlí s přítelem, s nímž žila i v době, kdy porodila.

Příčiny úmrtí dítěte se kvůli pokročilému stadiu rozkladu nepodařilo přesně určit. Obžalované hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Rozsudek by měl padnout do konce měsíce.