Strakonický radniční spor ve stínu StB. Tajemník má pozitivní lustraci, tvrdí starosta

Události v regionech: Tajemník strakonického městského úřadu Vladimír Stroner má pozitivní lustrační osvědčení (zdroj: ČT24)

Do sporu mezi strakonickým starostou a tajemníkem radnice zasáhla Státní bezpečnost. Starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická veřejnost) totiž přišel s pozitivním lustračním osvědčením tajemníka Vladimíra Stronera. Ten však upozornil, že v 90. letech předložil čisté lustrační osvědčení a chce se soudit.

Původně se spor starosty Břetislava Hrdličky a tajemníka městského úřadu Vladimíra Stronera týkal Stronerovy práce a Hrdličkových pravomocí. Starosta i další radní tvrdí, že tajemník dlouhodobě neplní své povinnosti a paralyzuje chod celého úřadu. Například se jim nelíbí, že tajemník povolil naráz dovolenou pro čtyři pracovníky úřadu, kteří mají na starost krizové řízení. Podle tajemníka naopak starosta zasahuje do jeho kompetencí. S pozitivní Stronerovou lustrací ale dostal spor nový rozměr.

Břetislav Hrdlička věří, že tajemníkův záznam v seznamech StB znamená, že vyhrál. „Není možné, aby tajemník, který je pozitivně lustrován, vykonával tuto funkci. Je to podle lustračního zákona,“ míní starosta.

Vladimír Stroner se však brání. „Pan starosta sice něco tvrdí, ale relevantní důkaz o tom, že jsem někoho udal nebo že jsem někomu ublížil, v ruce nemá,“ podotkl. Upozornil, že již při nástupu do fuknce předložil čisté lustrační osvědčení. Bylo vystaveno v roce 1993.

Pozitivní lustrační osvědčení Vl. Stronera
Zdroj: ČT24
Negativní lustrační osvědčení Vl. Stronera
Zdroj: ČT24

Podle historiků ale taková událost, kdy se negativní lustrace z 90. let s větším odstupem mění v pozitivní, není ojedinělá. „Po celá ta 90. léta se v tom nikdo nevyznal,“ míní Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Současně však historik připustil, že Stronerův zápis v seznamech StB, který pochází z doby základní vojenské služby, skutečně nemusí být v pořádku. Svazek ostatně byl rok po zápisu do seznamu zničen. „Kontráž na útvaru si mohl tímhle způsobem u záklaďáků zvyšovat počty – že má agenturní síť a podobně,“ upozornil Libor Svoboda.

Ačkoli mluvčí města oznámila, že starosta Hrdlička odešle informaci o tajemníkově pozitivní lustraci na krajský úřad a bude čekat, zda jeho ředitel rozhodne o odvolání tajemníka z funkce, spor nejspíše nakonec skončí u soudu. Vladimír Stroner již dal najevo, že se kvůli zápisu v seznamech StB chystá podat určovací žalobu.