V Břeclavi roste farma budoucnosti. Pěstují tam zeleninu s minimem vody a bez chemie

V Břeclavi využívají novou technologii pěstování zeleniny, která šetří vodou. Začali pěstovat zeleninu hydroponicky v patrech nad sebou. Nová vertikální farma potřebuje oproti klasickému pěstování na poli jen desetinu vody a nepotřebuje žádnou chemii. Podle evropské agentury pro životní prostředí připadá třetina spotřeby vody právě na zemědělství.

Vertikální farma se nachází za zdmi budovy společnosti Fosfa v Břeclavi. Saláty a další rostliny tam pěstují v patrech nad sebou za přísných hygienických opatření. „To prostředí je izolované. Veškerý vzduch, který sem proudí z venkovního prostředí, filtrujeme. To znamená, že rostlinám nehrozí žádné nemoci a škůdci,“ vysvětlil důvody opatření projektový manažer vertikální farmy Jaroslav Sýkora.

Voda v nádobách nikam neodtéká, cirkuluje

Pesticidy proto nejsou potřeba. Rostliny potřebují jen červené a modré světlo kvůli fotosyntéze, vzduch a vodu s minerály. Vody na závlahu potřebují rostliny jen desetinu oproti klasickému pěstování na záhonu. „Voda cirkuluje, to znamená, že neodtéká někam do podloží, neodtéká do kanalizace ani do řek. Jediný úbytek toho živného roztoku je v důsledku toho že rostliny odpařují a nabývají na objemu,“ popsal systém úspory vody Jaroslav Sýkora.

Vypěstovaný salát se může rovnou konzumovat
Zdroj: ČT24

Z rostlin není skoro žádný odpad

V kontejnerech pěstují v hale takové rostliny, které nemají žádný odpad. Saláty nebo různé bylinky tam rostou pět až šest týdnů. Tento týden sklízeli poprvé. Ročně chce farma takto vypěstovat čtrnáct až šestnáct tisíc rostlin. „Máme už rozjednány odběratele z řad restaurací, které se zabývají kvalitní gastronomií. To, co si ceníme nejvíc, je naše know-how, které jsme získávali dvouletým výzkumem,“ řekl ředitel Feel Eco Fosfa Miroslav Kývala.

Vertikální farma zatím zabírá jedno procento břeclavské budovy. Do budoucna by její vedení chtělo, aby se saláty pěstovaly na celé ploše.