Přes sto policistů dál hledá na Zlínsku prchající lupiče, ti mohou být ozbrojení

Události ČT: Manévry kvůli trojici lupičů pokračují (zdroj: ČT24)

Policisté při nočním pátrání u Slavičína na Zlínsku nenašli tři muže, kteří v pondělí ráno na Slovensku podle dostupných informací přepadli poštovní vůz a ukradli 34 tisíc eur, tedy asi 890 tisíc korun. Policie na ně narazila v pondělí u obce Rokytnice, muži ale utekli do lesa. Pachatelé by mohli být ozbrojení.

V pondělí po mužích pátralo v rojnicích asi 160 policistů ze Zlínského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, nechyběli ani slovenští policisté, nasazeny byly i vrtulníky vybavené termovizí a akce se účastnili také policisté na koních a se psy. Muže ale nenašli a pátrání pokračuje.

„Ve vytipovaných lokalitách bude pokračovat v pátrání několik desítek policistů, tedy o něco méně než v pondělí,“ řekla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Podle informací slovenské policie přepadli lupiči poštovní vůz ve vesnici Horné Srnie, která leží zhruba pět kilometrů od hranic s Českou republikou. „Protože jsme získali informace o tom, že unikají směrem ke státním hranicím, začali jsme po nich v pondělí od deváté hodiny ráno v blízkosti státních hranic pátrat,“ sdělila Monika Kozumplíková. Na muže narazil jeden policista u Rokytnice, nereagovali však na výzvu ani varovný výstřel a utekli do lesa.

Policisté pátrají po lupičích v lesích na Zlínsku
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Policisté poté les důkladně prohledávali. „Až do setmění propátrali nepřístupnou a zalesněnou oblast o rozloze asi tři krát čtyři kilometry. Během noci zůstalo na místě stále asi 60 policistů, kteří za pomoci vrtulníku pátrali ve vytipovaných lokalitách a celou oblast hlídali,“ řekla policejní mluvčí.

„Pátráme po třech mužích v tmavém oblečení, s vakem či batohem, jeden z nich je ve věku kolem 50 let. Pátráme také po motocyklu a čtyřkolce, které by mohly být odstavené v blízkosti státní hranice,“ popsala Monika Kozumplíková.

Muži by podle policie měli být v lese a mohou být ozbrojení. Na opatrnost proto upozornila starosty okolních obcí. „Varovali jsme lidi, ať neopouštějí obydlené části obce a nechodí do lesa nebo na pole,“ řekl starosta Rokytnice Antonín Goňa. Zprávu vyhlásil obecním rozhlasem.

Policisté podle mluvčí Kozumplíkové našli stopy a získali další informace o pohybu pachatelů. „Budeme je v následujících dnech dále rozpracovávat společně s policisty ze sousedního státu. Dnes bude v pátrání ve vytipovaných lokalitách dále pokračovat několik desítek policistů. V souvislosti s lupiči pátráme také po motocyklu a čtyřkolce, které by mohly být odstavené v blízkosti státní hranice,“ dodala mluvčí.