Vandalové na Vltavě odvazují lodě, majitelé neznají obranu

Praha – Několikrát v posledních měsících se „utrhla“ loď kotvící v Praze na Vltavě. Naposled v neděli uplavalo torzo parníku využívané nyní jako galerie od svého kotviště u Rašínova nábřeží k Palackého mostu. Majitelé pražských lodí nevědí, jak podobným událostem zabránit – nejde totiž o chybu posádek, které zapomenou loď přivázat ke břehu, nýbrž pravděpodobně o vandalismus.

Podle ředitele Státní plavební správy Jaromíra Kalouska nejsou kotviště v Praze dostatečně zabezpečená, zejména proto, že je mají pronajaty různé společnosti. „Kdyby byl jeden nájemce, zlepšila by se situace, protože na jednotlivé provozovatele by mohl daleko lépe dohlížet,“ uvedl. Břehy má sice ve správě městská společnost Trade Center Praha, ale jednotlivá občerstvení, půjčovny loďek nebo lodní restaurace provozují soukromé firmy.

Ředitel Pražské paroplavební společnosti Dušan Sahula odhadl, že pokud bývalý parník, který firma pronajímá sdružení Dvojka sobě, v neděli někdo odvázal z kotviště, musel prací se sedmi ocelovými lany strávit nejméně půl hodiny. Že by se loď utrhla sama, vyloučil. „Každý provozovatel musí loď zabezpečit v rozumné míře, což parník byl, někdo si s jeho uvolněním dal docela práci,“ shrnul Sahula. Dodal, že osobní a nákladní lodi musí mít ještě kotvu, v případě plovoucího tělesa, jako je galerie, to však není nutné.

Nedělní případ nebyl první, který se v poslední době lodím paroplavební společnosti stal. „Před Vánocemi někdo odvázal loď u vyšehradské skály, teď nám odvázali galerii. Za pět let dva případy, je to opravdu výjimečné,“ dodal Sahula. V prosince částečně zablokovala Vltavu devadesátimetrová nákladní loď. Někdo ji částečně odvázal, jedno lano ji ale stále drželo, hasiči s říční policií dokázali plavidlo brzy zabezpečit.

V neděli vyplul na Vltavu šedesátimetrový trup využívaný dnes jako galerie (dříve parník Dr. Edvard Beneš, později přejmenovaný na Vyšehrad), doplul ze svého kotviště k Palackého mostu, o který se zarazil. Nikdo nebyl zraněn, nebyl ani poškozen majetek, uvedl Kalousek. Dnes už je loď na původním místě.