Technické muzeum se může pochlubit novým elektronovým mikroskopem

Brno - Brněnský Kabinet elektronové mikroskopie se rozrostl o další exponát. Sbírku mikroskopů rozšířil model z řady Morgagni, který se Brně dlouhá léta vyráběl. Brněnská stálá expozice elektronových mikroskopů se tak řadí mezi evropsky ojedinělou sbírku, která zachycuje historický vývoj v oblasti mikroskopie od 50. let do současnosti.

„Expozice mapuje historii vývoje mikroskopů a jejich výroby v Brně. Svým rozsahem je unikátní a v celé Evropě nemá obdoby,“ řekla mluvčí Technického muzea v Brně Klára Havlíčková. Kabinet elektronové mikroskopie zahrnuje celkem devět exponátů. Nejnovějším přírůstkem je mikroskop FEI Morgagni, který se do loňského roku vyráběl právě v Brně.

Tento mikroskop se využíval především v oblasti biologie, a to na úrovni zkoumání buněk. Brněnské mikroskopy putovaly do lékařských fakult a výzkumných ústavů po celém světě. „Pro Brno je legendou, vyráběli jsme ho zde dvacet let, což je v dnešní době neobvyklé,“ uvedl viceprezident společnosti, která mikroskop muzeu věnovala, Jiří Očadlík.

Tento model byl navíc pro brněnskou firmu premiérou. „Byl vyráběn už v roce 1993 jako první výrobek této firmy,“ upozornil autor brněnské expozice elektronových mikroskopů Libor Procházka.

V Bruselu oceněný mikroskop Tesla

Nejstarším exponátem ve sbírce je mikroskop Tesla BS 242, což je první sériově vyráběný mikroskop v Československu. V minulosti byl také oceněn za svůj design. „V roce 1958 získal v Bruselu zlatou medaili,“ poznamenal Procházka.

Návštěvníci výstavy si mohou vyzkoušet ovládání virtuálního elektronového mikroskopu, který je uvede do tajů pořizování snímků z mikrosvěta. Expozice elektronové mikroskopie funguje v Technickém muzeu od roku 2009 a stále se rozrůstá. Kromě samotných mikroskopů je tu k vidění i nutné příslušenství k přípravě zkoumaných vzorků.

V Brně má elektronová mikroskopie dlouhou tradici, která sahá až do roku 1955. Tehdy zde Armin Delong se svým týmem položili základy elektronové mikroskopie. Dodnes se v Brně vyrábí až čtvrtina světové produkce elektronových mikroskopů. V moravské metropoli sídlí hned tři firmy, které se touto výrobou zabývají.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Co je to elektronový mikroskop?

Elektronový mikroskop umožňuje vědcům pozorovat vzorky na atomární úrovni. Má mnohem lepší rozlišovací schopnosti než standardní optický mikroskop. Funguje na principu vyslání elektronového paprsku. Cena takového elektronového mikroskopu se pohybuje v řádu desítek milionů korun. Využívá se v biologii, lékařství, chemii a mnoha dalších oborech.