Krajům chybí peníze na sociální služby

Karlovy Vary - Poskytovatelům sociálních služeb v krajích hrozí vážné finanční problémy. Podle místopředsedy sociální komise Asociace krajů ČR chybí na financování služeb až miliarda. Rodiče zdravotně postižených dětí v chodovském centru Mateřídouška začali psát stížnosti, které většinou směřují k ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové. O problému má ministerstvo příští týden jednat se zástupci krajů.

Na dotace pro sociální služby je letos v rozpočtu ministerstva práce podle mluvčí o 360 milionů korun méně než loni. Ministerstvo prý v současné době mapuje situaci v jednotlivých krajích, a pokud se podaří do rozpočtu získat nějaké další prostředky, rozdělí je ve spolupráci s kraji. Klíčová jednání mezi zástupci krajů a ministerstva proběhnou už začátkem příštího týdne.

Kraje žádaly pro sociální služby o dvě miliardy víc, než schválili poslanci v rámci rozpočtu. Podle krajských politiků hrozí potíže organizacím po celé republice. „Dá se říci, že situace už je tak kritická, že tento rok to může být masivní likvidace sociálních služeb. Ty peníze na to zásadně nestačí,“ tvrdí místopředseda sociální komise Asociace krajů ČR Miloslav Čermák (ČSSD).

„Ani charita nemůže fungovat bez peněz“

Například dennímu centru pro zdravotně postižené děti v Chodově na Karlovarsku bude letos chybět půl milionu korun. Zařízení tak bude muset buď omezit svou kapacitu, nebo svou činnost. To se nelíbí rodičům handicapovaných dětí, kteří proto začali psát stížnosti. Většina z nich je adresována ministryni práce Ludmile Müllerové.

„Znamenalo by to pro rodiny velkou zátěž, protože pokud oba dva rodiče pracují, jeden by musel zůstat doma,“ říká ředitelka Denního centra Mateřídouška Věra Bráborcová. Zásadní omezení hrozí i sousední farní charitě v Karlových Varech, které budou chybět tři miliony korun. „Ani my nemůžeme fungovat bez peněz, byť jsme charita,“ říká ředitel Farní charity Karlovy Vary Aleš Klůc.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)