Malá sloní slečna roste jako z vody

Praha - Kamerám České televize se poprvé ukázalo slůně, které se narodilo v pondělí v pražské zoologické zahradě. Pětidenní sloní slečna měří asi 90 cm a váží jako dospělý člověk - mezi 80 a 90 kilogramy. Podle ošetřovatelů se vyvíjí velmi dobře a rychle se učí nové věci, její denní program jsou procházky po výběhu, sání matčina mléka a spaní. Jediné, co jí chybí, je jméno. Zoo Praha chce při výběru toho pravého požádat o pomoc veřejnost. Návštěvníci zahrady uvidí nový přírůstek poprvé 30. března, kdy se slavnostně otevře nový sloninec.

Narození sloního mláděte je unikátní chovatelský úspěch, pražské zoo se to podařilo vůbec poprvé v historii. Slůně postupně objevuje, k čemu slouží chobot, pravidelně saje mléko a také hodně spí. Lehá si prý na bok, a to nejčastěji na místo s vyhřívanou podlahou či do měkkého pískového lože. „Během pěti dnů začíná už dělat některé nové věci. Od včerejška pozorujeme, že si strká chobot do tlamy. Viděli jsme také, že se snaží natahovat k dalším dvěma slonicím, které jsou v pavilonu - ke Gulab a Shanti,“ řekl kurátor savců Pavel Brandl.

Malá slonice žije spolu se svou sestrou Tonyou a matkou Donnou v novém pavilonu, jehož výstavba, vůbec největší v dějinách zoo, přišla pražský magistrát na téměř půl miliardy korun. Obě samice slůně před zvědavci zakrývají svými těly a snaží se ho chránit. Tonya čas od času udeří chobotem do silných kovových zábran, aby vetřelce vystrašila.

Chovatelé se mláděte zatím nedotkli. Zoo totiž slony chová v takzvaném nekontaktním chovu. Brandl řekl, že matka se sestrou sloní holčičku pracovníkům zoo zatím „nepůjčily a je předpoklad, že nikdy nepůjčí“ k prohlídce. Nemohou ji tak přesně změřit ani zvážit. „Dnes jsme ji odhadli na zhruba 90 centimetrů, podle toho můžeme odhadovat i váhu, bude to někde mezi 80 a 90 kilogramy,“ dodal Brandl.

Jediné, co ošetřovatelé zatím neví, je, jak se bude mládě jmenovat. „Rozhodli jsme se, že oslovíme veřejnost, aby nám také dala své návrhy,“ řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Malé slůně by se návštěvníkům zoo mělo poprvé ukázat v sobotu 30. března, kdy bude slavnostně otevřen nový sloninec.

Reportáž Pavla Schröttera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod