Žloutenka dál trápí jih Moravy, teplo pomáhá jejímu šíření

Další případ onemocnění žloutenkou zaznamenali v tomto týdnu jihomoravští hygienici. Letos jde už o 53. nakaženého. Epidemie trápí region už od loňského jara.

Podle odborníků jde o největší epidemii žloutenky za posledních dvacet let.

Šíření nemoci podle hygieniků napomáhá především teplé počasí. Rizikem je i nebalené občerstvení na stáncích. 

Vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek hodnotí epidemiologickou situaci (zdroj: ČT24)

V květnu přibylo dalších jedenáct nakažených a situace je tak stejná jako loni, onemocnění neubývá. „Od ledna na jižní Moravě onemocněl totožný počet lidí jako ve stejné době loni,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Žloutenka se na jižní Moravě začala šířit ve větším měřítku než obvykle už v loňském roce, kdy zde bylo 449 případů, tedy polovina z celkového počtu případů žloutenky v celé zemi. Na podzim týdně přibývalo v Jihomoravském kraji i 30 nových případů.

Žloutence se někdy přezdívá nemoc špinavých rukou. Virus se totiž z těla vylučuje stolicí a lidé se nakazí především v situacích, kdy si před jídlem neumyjí ruce. Proto hygienici nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety.