Potřebujete cestovní pas? V Praze hrozí fronty, úřady řeší i žádosti Středočechů

Nápor na úřadech hrozí hlavně odpoledne (zdroj: ČT24)

S blížící se turistickou sezonou evidují úřady zvýšený zájem o cestovní pasy. Třeba v Praze už teď hlásí úředníci dvojnásobek žádostí než v minulých měsících. A počet žádostí se zřejmě ještě bude zvyšovat. Před pěti lety totiž skončila možnost zapsat dítě do pasu rodičů. Této vlně dětských dokladů tak letos končí platnost.

Kdo jede na dovolenou mimo EU, má dvě možnosti: Standardně se cestovní pas vydává ve 30denní lhůtě a dospělý za něj zaplatí 600 korun, dětský pas je za 100 korun. Takzvaný expresní pas je pak k vyzvednutí do šesti pracovních dnů za 4000 korun pro dospělého žadatele, respektive 2000 korun v případě dětí.

Kdo se ale chce v Praze vyhnout frontám, měl by na úřad vyrazit raději během dopoledne. Později už totiž fronty většinou narůstají. Třeba na Praze 7 už museli několikrát lidi posílat domů: „Před koncem pracovní doby jsme byli nuceni vypnout číselník, protože bylo zřejmé, že se žadatelé nedostanou na řadu,“ uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

„Odbavení na přepážce může trvat o něco déle, než obvykle a místa pro rezervaci termínů se rychle plní,“ dodává mluvčí třetí městské části Michaela Luňáčková. 

Na některých úřadech si totiž mohou lidé dopředu objednat termín po internetu. Třeba na úřadu Prahy 10 je ale nejbližší takový termín 12. červenec. „Nechodí sem jen občané z Prahy 10, chodí sem i lidé ze Středočeského kraje,“ vysvětluje nápor žádostí mluvčí městské části Vít Novák. 

Ani s platným cestovním dokladem ale není jisté, že se lidé frontám vyhnou. „Mnoho zemí vyžaduje, a to je pro řadu lidí překvapení, aby pas měl platnost ještě po návratu z dovolené. Někdy je to 6 měsíců, někdy je to dokonce jeden rok,“ upozorňuje mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Více informací najdete na stránkách ministerstva zahraničí

Nový zákon: vydání pasu rychlejší, ale i dražší

Senát na konci května schválil novelu, která umožní žádat o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě. Zároveň to ale bude dražší. Za cestovní dokument vydaný do 24 hodin vyinkasují úřady 6000 korun, za děti do 15 let by rodiče platili za pas 2000 korun. Za cestovní doklad vydaný do pěti dnů pak budou poplatky činit 3000 korun a 1000 korun pro děti.

O doklady vydané do 24 hodin budou moci lidé žádat na ministerstvu vnitra nebo na obecních úřadech s rozšířenou působností. Pro hotový dokument ale budou muset na ministerstvo. V případě dokladů vydávaných do pěti dnů by je lidé mohli převzít i na obecním úřadu, na kterém o dokument požádali.

Předloha ještě zamířila k podpisu prezidentovi, účinnost zákona je pak dvanáct měsíců od vyhlášení. Letos tedy ještě žádné změny nebudou.