Šuster vyhání pražské strážníky z kanceláří do ulic

Praha – Více strážníků v ulicích, méně v kancelářích – to je hlavní cíl nového šéfa pražské městské policie Eduarda Šustera. Změny ale začnou odshora, nejprve plánuje zeštíhlení policejního ředitelství, zrušil již místa dvou náměstků. Všechny tyto kroky mají vést k tomu, aby byla městská policie blíž občanům a jejich starostem.

Reorganizace městské policie začne omezením počtu náměstků ze čtyř na dva a zjednodušením organizační struktury. Změna začne platit od března, kdy se zruší úsek pro řízení celoměstských útvarů a útvar pro prevenci kriminality. „Zůstane pouze náměstek pro ekonomiku a náměstek pro organizaci výkonu služby,“ uvedl Šuster. Pro lidi, jejichž místa byla zrušena, nevytvářela policie žádné nové pozice. „Byly jim nabídnuty volné, neobsazené posty. Většina z nich chce dál pracovat v řadách policie, i když za méně peněz,“ uvedl Šuster. Řádově jde podle něj asi o deset lidí.

O řídící místo přijde náměstkyně pro prevenci kriminality Radka Vetešníková, která se stane vedoucí odboru prevence a bude podřízena přímo řediteli. Druhým odvolaným náměstkem je Václav Bláha, který měl na starosti řízení celoměstských útvarů. I Bláha chce zůstane u policie, dostal nabídku na dva posty a nyní se rozhoduje, uvedl Šuster.

Nový šéf pražské městské policie Eduard Šuster
Zdroj: ČT24

Naopak více práce bude mít stávající náměstek pro výkon služby Ludvík Klema, který byl do podzimu pověřen vedením městské policie. Spadnou pod něj všechny celoměstské útvary, například útvar řešení přestupků, útvar psovodů nebo pohotovostní útvar. Pod jeho řízení se přesune také hlídkový útvar, který až dosud spadal přímo pod ředitele.

„První etapa změn městské policie není o úsporách, ale o stanovení jednoznačné zodpovědnosti a organizační struktury,“ uvedl Šuster. Druhou etapu reorganizace tak budou připravovat tři lidé – dva náměstci a ředitel. Právě druhá etapa bude podle Šustera nejdůležitější. „Právě tam dojde k přesunu desítek a stovek míst do přímého výkonu,“ vedl ředitel. Rušena budou především řídící místa. „Lidé přejdou z vyšších pozic na pozice nižší, takže přijdou o podstatnou část svého příjmu,“ uvedl Šuster.

Reportáž Pavla Schröttera (zdroj: ČT24)

Reorganizace pražské policie bude trvat zhruba rok. V létě by měly být omezeny administrativní posty. Ze současných asi 1 700 by se měl zhruba o 200 zvýšit počet strážníků-pochůzkářů. Změny jsou plánované bez navýšení rozpočtu či počtu zaměstnanců. Městská policie má v současnosti roční rozpočet ve výši asi 1,5 miliardy korun.

Šuster se chce zbavovat také některé techniky, například vozů hummer, vznášedla, nožů či pistolí. Materiál policie nabídne jiným složkám integrovaného záchranného systému. Zájemci už se prý policii hlásí.