Liberecká opozice chce referendum o prodeji majetku

Liberec – O plánovaném prodeji majetku města Liberce chce hlasovat opoziční Změna pro Liberec v referendu. Radnice se chce zbavit například letiště nebo technických služeb. Získala by tak 200 milionů korun, které město potřebuje ke splácení svého vysokého dluhu.

Aby o prodeji libereckého majetku mohli hlasovat občané města v referendu, musí Změna pro Liberec získat pod petici podpisy minimálně 8 100 oprávněných voličů. Aby potom prodej majetku zastavila, muselo by se za ni v referendu postavit nejméně 20 tisíc lidí. Lídr Změny Jan Korytář je ale přesvědčen, že je referendum potřeba. „Nechceme sledovat, jak je majetek města rozprodávaný, proto jsme se rozhodli využít institutu místního referenda,“ uvedl.

Referendum se má týkat prodeje letiště a technických služeb. Liberečané by se podle Změny měli vyjádřit i k případnému prodeji pozemků a nemovitostí vyřazených z privatizace. „Máme obavu, že by i tento majetek mohl být v budoucnosti prodán,“ uvedl Korytář.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Liberec v současnosti tíží dvoumiliardový dluh. Potřebuje proto peníze na splácení závazků a nemá na investice. Během roku musí radnice splatit téměř 325 milionů korun – zhruba 150 milionů korun za revolvingový úvěr, dalších 170 milionů na úrocích a do tzv. umořovacího fondu na splácení dluhopisů. Peníze takřka na nic dalšího už se v městské pokladně nenajdou – nedávno tak Liberec odmítl evropskou dotaci na revitalizaci výstaviště, protože neměl pět milionů korun na spoluúčast.