Klementinum odkrylo klášter ze 13. století

Praha - Významný objev v areálu pražského Klementina - archeologové tu našli zbytky dominikánského kláštera ze 13. století. Kdysi výstavnou gotickou stavbu znali zatím jen z písemných pramenů. Výzkum probíhá v rámci revitalizace Národní knihovny.

Pětadvacet metrů dlouhá zeď - jen nepatrná část z dříve rozlehlého kláštera. Pro archeology ale po několika staletích konečně první hmotný důkaz. Že se pod vrstvou prachu skrývá historický poklad, archeologové tušili. Ve 13. století byl dominikánský klášter jednou z nejvýznamnějších církevních institucí v Praze. Tehdejší literatura ho tak často zmiňuje. „V dobách největší slávy tohoto dominikánského kláštera zde žilo na 150 bratří,“ uvedla Irena Maňáková, mluvčí Národní knihovny ČR.

Podoba dominikánského kláštera nikde obrazově zaznamenaná není. Pouze se o ní píše. A to třeba v Dalimilově kronice. Dotvořit alespoň částečný obraz kláštera dominikánů by mohli archeologové opět na jaře. To je totiž čeká průzkum pod takzvaným studentským nádvořím Klementina.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)