Boj o dálniční známku na R6 skončil. Levnější nebude

Praha - Levnější dálniční známka pro řidiče, kteří užívají pouze krátkou rychlostní silnici R6 a jí podobné, zavedena nebude. Sněmovna dnes hlasy koalice příslušný návrh Karlovarského kraje zamítla. Výsledek projednávání se dal očekávat vzhledem k tomu, že novelu zákona o pozemních komunikacích odmítla také vláda.

„Zásadně protestuji, takhle můžeme rozebrat celý systém mýtného,“ zdůvodnil odmítnutí poslanec TOP 09 František Laudát. Novela se aktuálně v praxi týká jen zhruba čtyřicetikilometrového karlovarského úseku silnice R6. Opozice marně namítala, že by normu bylo možné upravit ve sněmovních výborech.

Dálniční známky za 300 místo 1 500 se místní nedočkají

Karlovarský kraj usiloval o to, aby si jeho obyvatelé, kteří využívají pouze krátký úsek R6, nemuseli kupovat celostátně platnou známku za 1 500 korun, ale mohli mít známku pouze za 300 korun ročně. Podle vedení kraje totiž mnoho lidí užívá jen úsek mezi Chebem a Sokolovem nebo jezdí za prací ze Sokolova do Karlových Varů. Po dokončení R6 prý ale řada řidičů raději volí objížďku obcemi vedle rychlostní silnice, což tamní obyvatelé včetně starostů nelibě nesou.  

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Petra Navrátila (ČSSD) je při současném složení sněmovny těžké něco prosadit. „Pokud se automaticky zamítají návrhy krajů, protože v nich vládne sociální demokracie, nedá se nic jiného čekat. Budeme se ale snažit dál a připravovat se na možné změny například po sněmovních volbách,“ řekl Navrátil.

Ilustrační foto
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Podle starosty Lokte Zdeňka Bednáře (TOP 09) ale nejdříve selhalo vedení kraje, když nezajistilo výjimku ještě před zpoplatněním silnice a věci uškodilo podle něj i to, že si pak sociální demokracie dala snížení poplatku jako svůj krajský volební cíl. „Petice, která kolovala mezi obcemi, kterých se zpoplatnění dotklo, proto některé odradila. Nyní už by bylo třeba změny v celém zákoně, a to není v silách obcí,“ uvedl. Loktem přitom projíždí stále stovky řidičů, kteří odmítají dát 1 500 korun za známku, když by rychlostní silnici použili pravidelně jen v délce několika kilometrů.  

Ministerstvo dopravy považuje stávající systém za dlouhodobě zavedený a dostatečný

Ke změně podle ministerstva není důvod, protože karlovarský úsek R6 je významnou dopravní spojnicí všech hlavních městských aglomerací kraje. Výnosem z prodeje dálničních známek se mají zčásti vrátit také náklady na jeho výstavbu, provoz i údržbu. Ministerstvo upozornilo také na to, že vydávání třísetkorunových kuponů by znamenalo náklady navíc.