Chlumec chce vzpomenout na Napoleona i knížete Soběslava

Chlumec (Ústecko) – Výročí hned dvou bitev, které významně ovlivnily středoevropskou historii, si chce připomenout severočeský Chlumec. V srpnu uplyne 200 let od porážky Napoleonovy armády, jejímž důsledkem byl přesun armád k Lipsku a pád prvního Napoleonova císařství. Již v únoru si ale chtějí Chlumečtí připomenout další významnou bitvu. Nebude sice její kulaté výročí, zato by se ze vzpomínky na střet vojsk českého knížete Soběslava I. a římského krále Lothara III. v roce 1126 měla stát každoroční tradice.

Od středověké bitvy uplyne 887 let, obec chce vytvořit tradici

Bitva v roce 1126 byla důsledkem jedné z přemyslovských půtek, které se pokusil římský král Lothar využít k upevnění své moci v Čechách a na Moravě. Výsledek byl však opačný a po vítězství Soběslava I. naopak český stát na čas posílil své postavení. Dnes doufá chlumecká radnice, že si akce k připomenutí středověké bitvy najde své místo v chlumeckém kulturním kalendáři. „Ze středověkých bitev předhusitského období je to jedna z vůbec nejdůležitějších válečných událostí,“ charakterizoval bitvu Soběslava I. s Lotharem III. historik, tajemník ústeckého muzea a zároveň obyvatel Chlumce Václav Houfek.

Podle místostarosty Jaroslava Slavíka Chlumečtí na nápad připomenout středověkou bitvu přišli, když začali připravovat velké oslavy 200 let od vítězství nad Napoleonem Bonapartem. „U příležitosti 200. výročí bitvy u Chlumce 1813 se radnice rozhodla obnovit popisky u jednotlivých památníků, hrobů a památných míst, tak aby návštěvníci měli ucelené informace o jednotlivých místech. Při diskusi, jak popsat kapličku na Horce, vznikl nápad jednu popisnou tabuli věnovat právě bitvě z roku 1126,“ přiblížil místostarosta.

Na počest výročí bitvy se Chlumečtí 18. února v 17 hodin sejdou na náměstí pod kostelem. S rozžatými loučemi, svíčkami či lampiony se vydají na vrch Horka ke kapli, kde promluví starosta a po něm historik Houfek. Naplánováno je také rytířské vystoupení a prohlídka osvětlené kaple.

Bitva s Francií je „mladší“, ale mnohem známější

Oslavy 200 let od bitvy vojsk států šesté koalice s francouzskou armádou zaštítí Ústecký kraj, na konci srpna se uskuteční rekonstrukce válečného střetnutí. Připraveny jsou i další velké akce.

Bitva u Chlumce v roce 1813 přivedla na válečné pole francouzské vojsko a armády států šesté protinapoleonské koalice. Část Bonapartovy armády tehdy po vítězství u Drážďan vstoupila do Čech, u Chlumce však v bitvě 29. a 30. srpna podlehla ruským, pruským a rakouským vojákům. Napoleon se potom stáhl k Lipsku, kde na něj čekala osudná porážka, po které se záhy musel vzdát a čekala ho internace na Elbě.

Příprava oslav výročí napoleonské bitvy u Chlumce vyvolala spory v ústeckém krajském zastupitelstvu. Opoziční zastupitel Jaroslav Haidler (PRO! kraj) dokonce sestavil petici, chce, aby vedení regionu odebralo zakázku na pořádání oslav společnosti Darothore. Ta nabídla, že akci zajistí za necelých 5,5 milionu korun. Zastupitel žádá, „aby zastupitelstvo kraje revokovalo rozhodnutí o organizaci oslav v navrhovaném rámci a finančním objemu“.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)