Dva domy v centru Prahy už opustili všichni squatteři

Dvě budovy na rohu pražských ulic Hybernská a Senovážná obsadila v sobotu odpoledne skupina squatterů. Majitelem jednoho objektu je stát, druhý vlastní magistrát. Policie squattery opakovaně vyzvala, aby místo opustili, na což nereagovali. Kolem půlnoci policisté po několika hodinách zasáhli, 27 squatterů vyvedli a převezli na služebnu. Zhruba deset jich zůstalo přes noc na střeše, ráno ale odsud sami slezli. Lidé, které policie zadržela a odvezla, jsou podezřelí z přestupku, po vyslechnutí by měli být propuštěni. Uvedl to policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Momentálně oba domy střeží policie, měli by je ale převzít jejich majitelé, což je stát a Praha, a ostrahu pak dál zajistit sami.

Zásah policie proti squatterům a jejich příznivcům
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Squatteři v prohlášení ke své akci mimo jiné uvedli, že tím chtějí upozornit na to, že „stát přehlíží krizi bydlení“. Když objekt odpoledne obsadili, vyvěsili z oken transparenty, například s nápisem „Město pro lidi, ne pro zisk“ a provolávali hesla jako „Bydlení je právo“. Z oken také vystřelili několik rachejtlí.

Mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka řekl, že objekt, který patří státu, převzal úřad zhruba před rokem a půl. „Vzhledem ke skutečnosti, že o něj projevil zájem Magistrát hlavního města Prahy, probíhají jednání o směně. Tedy v žádném případě nejde o objekt, který by byl záměrně nevyužit, jak se objevilo na internetu,“ uvedl. 

Squatteři: Chátrající dům je výzvou

Squatteři z okna vyhodili papír se svým prohlášením, ve kterém uvedli, že stát podle nich přehlíží krizi bydlení. „Pro nás je chátrající dům výzvou, jak řešit zmíněnou krizi po svém. Squatujeme za bydlení a lepší životní podmínky pro všechny,“ napsali lidé, kteří se podepsali jako „kolektiv Obsaď a žij!“.

Vyzvali také sympatizanty, aby je přišli podpořit. „Na programu je žonglování, básnický maraton, Oi Oi Piratoi, promítání, diskuse Žena a křesťanství a mnoho dalšího,“ uvedli na stránce centra Klinika.

Právě tzv. Kliniku na Žižkově už více než rok nelegálně obývají. Objekt obsadili koncem roku 2014, později jim ho Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na rok půjčil, avšak zůstali v něm i po vypršení smlouvy. Budovu letos v lednu převzala Správa železniční dopravní cesty, která se domáhá vyklizení objektu.