Sníh zablokuje harrachovský přechod do rána, na D5 se převrhl kamion

Praha – Celé Česko zasypal sníh. Nejvíce ho zatím napadlo na Moravě, v Čechách vydatně sněžilo hlavně na horách. Počasí má vliv na silniční dopravu, a to především nákladní. Kamiony vázly ve stoupáních na Vysočině i jižní Moravě. Na dálnici D5 u Benešovic na Tachovsku se po 21. hodině převrhl kamion, pravý jízdní pruh směrem na Rozvadov byl uzavřený na několik hodin. Postupně byly pro kamiony uzavřeny také dva hraniční přechody. Nadále trvá uzavírka hraničního přechodu v Harrachově a silnice I/10 od Tanvaldu do Harrachova pro těžká nákladní vozidla. Podle odhadu ŘSD zůstane přechod uzavřený až do středečních 06:00. Během úterý a středy může napadnout kolem deseti centimetrů sněhu. Více informací o situaci na silnicích najdete na webu dopravniinfo.

V noci a ve středu bude sněžení ustávat – nejprve v Čechách, později i na Moravě, kde nejprve mohou sněhové přeháňky přejít ve smíšené. Do rána může na východě republiky ještě napadnout 5 až 10 centimetrů sněhu. Teploty se v noci budou pohybovat mezi -1 a -5 stupni Celsia, ve středu mezi 0 a -4 stupni.

Poté, co byl kvůli kalamitě v Maďarsku a přeplněným parkovištím na Slovensku několik hodin uzavřen hraniční přechod Lanžhot na dálnici D2, a kvůli přemíře sněhu v Polsku neprojely kamiony ani přes Náchod, začali mít plné ruce práce i čeští silničáři. Silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova je pro nákladní dopravu nesjízdná, uzavřen je také harrachovský hraniční přechod.

Stoupání byla pohromou pro nákladní automobily po celé zemi. Stály například na silnicicích na Vysočině, kde napadlo nejvíce sněhu na Žďársku a Pelhřimovsku. Podobnou situaci hlásil i Jihomoravský kraj, kamiony se zastavily například u Znojma nebo Zastávky. Tragická nehoda se potom stala v Libereckém kraji, kde se srazil jeřáb hasičů s osobním autem. Při nehodě zemřel jeden človek. V Pardubickém kraji platí až do 18. hodiny výstraha.

Sněžení, před kterým varují meteorologové, od rána zesilovalo. Oproti předpokladům je ale slabší, očekávaných patnáct centimetrů zatím nenapadlo. Opatrnost řidičů vyžadovaly silnice především na jižní i severní Moravě, a to na komunikacích všech kategorií. Sníh zasypal i některé úseky dálnic D1, D2 a také dálnici D11.

Brně vyjelo po půlnoci do ulic všech 21 posypových vozů podniku Brněnské komunikace, ulice do rána „spolykaly“ 450 tun posypových materiálů. Moravskoslezskému kraji se zatím husté sněžení vyhýbá. Například v noci na dnešek připadly v regionu podle silničářů jen asi dva centimetry sněhu.

Meteorologové mění způsob předpovědi:

Čeští meteorologové z rozhodnutí ČHMÚ také mění způsob, jakým budou hlásit dlouhodobé předpovědi. Odhady na měsíc dopředu totiž nevycházejí přesně. Sami odborníci přiznávají, že s dlouhodobými výhledy jsou na samé hranici nynější vědy, a už od března tak v těchto předpovědích raději své předpovědi zobecní. „Zaměříme se na to, jestli je pravděpodobnější teplotně nadprůměrné nebo teplotně podprůměrné počasí. Nebude kladen důraz na konkrétní teploty,“ uvedl meteorolog a moderátor počasí na ČT Michal Žák. Podle vedoucího Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ Marjana Sandeva tak chtějí nabídnout příjemců chudší, ale férovější informaci.