Firmy na Plzeňsku budou hromadně propouštět

Plzeň - Stovky lidí budou na Plzeňsku bez práce. Některé velké firmy se chystají hromadně propouštět. Nejvíc lidí propustí výrobce televizorů Panasonic. Do dubna tady dostane výpověď sto dvacet pět zaměstnanců. Za poslední měsíce je to největší propouštění v kraji. Úřady práce ale dostatečný počet volných míst nenabízejí.

Plzeňský Panasonic musí do dubna opustit sto dvacet pět zaměstnanců. Bez práce budou hlavně ti, kteří pracovali u pásu. Dalších čtyřicet devět zaměstnanců propustí poskytovatel logistických služeb Eurogate Warehousing and Distribution. Hromadné výpovědi také bude dávat ČEZ. V Plzni se to týká necelé čtyřicítky pracovníků. „Prakticky stejný počet pozic vznikne. Jde jen o přeskupení sil,“ uvedl Martin Sobotka, mluvčí, ČEZ. Propouštět by měly i zadlužené hutě Pilsen Steel.

Nezaměstnanost v kraji rapidně narůstá. V lednu překročil počet lidí bez práce šest a půl procenta. Nezaměstnaných je tak přes šestadvacet tisíc. Nejhůř jsou na tom příhraniční okresy. Tradičně nejvyšší nezaměstnanost je na Tachovsku, problémy s nedostatkem míst má i Klatovsko. 

Některé firmy se už ale nabízejí, že propuštěné lidi přijmou. Přes osm set pracovních míst teď nabízí například závod na výrobu autosedaček v Nýřanech na severu Plzeňska. Otevřen by měl být už v říjnu. Právě tam najdou místo někteří ze zaměstnanců hutí Pilsen Steel.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)