Po 97 letech byly do hrobky v Mikulově uloženy ostatky tří Dietrichštejnů

Po několika letech vyjednávání byly dnes do Dietrichštejnské hrobky v Mikulově uloženy ostatky tří členů tohoto šlechtického rodu. Do města je přivezla Mercedes Dietrichsteinová, která vede o hrobku soudní spory. Urny s ostatky šlechticů byly do hrobky uloženy po 97 letech.

V Dietrichštejnské hrobce leží 49 rakví, první byla přivezena v roce 1639.

Nové nebudou, ostatky tří členů šlechtického rodu, rodičů a babičky Mercedes  Dietrichsteinové, jsou uloženy v urnách.

Lidé mohou do hrobky už v pátek

Zájemci je mohou poprvé vidět už dnes. Místo bude přístupné od sedmé hodiny večerní, kdy se stane součástí celorepublikové Noci kostelů.

Spor o hrobku v Mikulově (zdroj: ČT24)

Hrobka je nyní v majetku města. To do opravy investovalo v uplynulých letech desítky milionů korun. Mercedes Dietrichsteinová chce ale vrátit hrobku zpět. O jejím osudu bude znovu jednat Okresní soud v Břeclavi.

Soudní spory o majetek

Mercedes Dietrichsteinová totiž požádala o majetek, který jejímu otci Alexandru Dietrichsteinovi zabavil československý stát bezprostředně po druhé světové válce. Argumentoval tím, že byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany.

Kromě hrobky šlechtična žádala vrácení několika objektů včetně zámku v Mikulově nebo Kozího hrádku a zhruba 200 pozemků. Krajský soud v Brně ale letos v březnu její žalobu zamítl. 

Výjimkou je jen hrobka. Podle Krajského soudu v Brně by se Okresní soud v Břeclavi měl znovu věnovat tomu, zda je silnější právo na odnětí vlastnického práva nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život.