Sběratele, kterého poranil granát, navíc začala stíhat policie

Hrubá Vrbka (Hodonínsko) – Policisté obvinili muže, kterého loni poranil výbuch granátu z druhé světové války, z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení. Ve svém domě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku skrýval historickou munici, kterou sbíral několik let. Nakupoval ji a také hledal detektorem kovů.

O výzbroji ukryté ve stodole v Hrubé Vrbce se policie dozvěděla loni v červnu, když pětačtyřicetiletému sběrateli explodoval granát. Muž ho právě nahříval svářečkou, aby ho mohl demontovat. Utrpěl středně těžká poranění v obličeji a na nohou. Policisté potom u něj našli stovky nábojů, granátů, munice, zbraní a jejich součástek. „Podařilo se mu je shromáždit za poslední zhruba tři až čtyři roky. Prý je shromažďoval, protože munice je jeho sběratelská vášeň,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Sbíráním staré munice porušil muž podle policistů zákon, teď čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení. Pokud se případ dostane až k soudu a ten dojde k podobnému závěru jako policie, může sběratel podle mluvčího Zámečníka strávit až osm let za mřížemi.

Exploze munice není u sběratelů výjimečná. Například měsíc před výbuchem v Hrubé Vrbce nepřežil explozi granátu třiatřicetiletý muž s obdobným koníčkem v Plzni, v září loňského roku poranila exploze sběratele v Praze. Množství historické munice našli před časem hasiči v hořícím domě na Vyškovsku, ta však nakonec nikoho nezranila.