Těžká zranění i několik mrtvých. Nedostatečná výbava milovníků sportů si vybírá krutou daň

Nárůst počtu vážných úrazů (zdroj: ČT24)

Traumatologové Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) upozornili na prudký vzestup počtu vážných úrazů. Lékaři zaznamenali v jednom z nedávných týdnů také čtyři úmrtí. To vše jako následek nedostatečného vybavení sportovců, které by je chránilo před úrazy.

„Lékaři se domnívají, že podíl na velké úrazovosti má i dlouhá zima,“ zmínila redaktorka České televize Iva Piskalová s tím, že se podle zdravotníků milovníci adrenalinových sportů nemohli dočkat sezony a zapomněli na prevenci. „Vyjeli bez přileb a dalších základních ochranných pomůcek,“ dodala.

V posledních víkendech zasahovala rychlá zdravotnická služba v Moravskoslezském kraji denně až ve třech případech. „Pokud je víkend slunečný, je číslo až dvojnásobné,“ doplnila Iva Piskalová.

Loni v květnu se podle statistik v kraji těžce zranilo na 130 osob. Letos za stejné období jde o 148 případů. Nejhorší situace je pak u malých dětí. V prvním červnovém týdnu se jich vážně zranilo 25, letos je jich za stejné období o osm více. 

Podle zdravotníků přibývá i nehod cyklistů, kteří vyjedou bez přilby. Ve FNO aktuálně pečují rovněž o motorkáře. Na ARO se starají o čtyři osoby, které nezvládly svůj stroj.  

Fakultní nemocnice opět masivně investuje

Po roce 2009, kdy nemocnice proinvestovala zhruba miliardu korun, letos vydá nejvyšší částku za poslední roky. Půjde o 750 milionů korun. K nejvýznamnějším investicím patří výstavba parkovacího domu, dostavba pavilonu psychiatrie a také první etapa rekonstrukce centrálních operačních sálů.

Parkovací dům za zhruba 150 milionů korun by měl zlepšit podmínky parkování v areálu nemocnice, dokončen by mohl být v roce 2018. Objekt s 500 až 600 místy v zadní části nemocnice by měl sloužit právě zaměstnancům tak, aby se v areálu uvolnila místa pro pacienty.

Dostavba pavilonu psychiatrie by měla stát zhruba 200 milionů korun. Nemocnice předpokládá, že náklady pokryje s pomocí dotací, ať už evropských či státních. Současná psychiatrie má 25 lůžek, po dostavbě by se jejich počet měl zvýšit na 60.

FNO chce začít také s rekonstrukcí části centrálních operačních sálů, kterých má 16, jsou z roku 1993, a už tak neodpovídají potřebám nemocnice. Výstavbu chce hradit z vlastních prostředků a s pomocí státní dotace.

V letech 2015 a 2016 nemocnice proinvestovala či aktuálně dokončuje projekty za více než miliardu korun. V roce 2015 mířilo na investice téměř 606 milionů korun, loni více než 482 milionů korun. Loni se mimo jiné dokončovalo nové pracoviště PET/CT za 100 milionů korun, začal se dostavovat rovněž pavilon péče o matku a dítě za 130 milionů korun a renovovala se vnitřní část objektu plicní kliniky.