Trest pro šéfa lihové mafie Březinu platí. Stráví 13 let za mřížemi a přijde o veškerý majetek

Události: Lihová mafie definitivně odsouzena (zdroj: ČT24)

Olomoucký vrchní soud potvrdil Radku Březinovi za nelegální obchody s lihem 13 let. Jeho bratru Tomášovi, kterému jako jedinému přisoudil status spolupracujícího, neboť pomohl zásadně odkrýt trestnou činnost skupiny, zvýšil trest o dva roky na 6 let. Oběma zároveň propadl celý majetek.

V případu, ve kterém odvolací soud snížil škodu na daních způsobenou lihovou mafií zhruba o 740 milionů korun na 5,6 miliardy, bylo obžalováno osm mužů.

Kauzou se odvolací soud zabýval od úterka. Obžalovaní svého činu před soudem litovali, někteří tvrdili, že o nezákonných obchodech nevěděli. Žalobce žádal u Radka Březiny zpřísnění trestu o čtyři měsíce na maximální možnou hranici, a to z principu.

Tomáš Březina: Je to výsměch

Tomáš Březina, který detailně popisoval zázemí nelegálních obchodů s lihem i rozdělení rolí, svým postojem usiloval o zmírnění trestu. „S obžalobou souhlasím. Věděl jsem, že k tomu dochází. Zavázal jsem se ke spolupráci, doznal jsem se k trestné činnosti. Byl jsem vyslýchán v souvislosti s kauzou Pražanů, usvědčil jsem je z trestné činnosti,“ uvedl již dříve.

Zvýšení trestu o dva roky na šest let však považuje za výsměch za jeho spolupráci s vyšetřovateli, je to prý i varovný signál pro ostatní spolupracující v budoucnu. Zvýšením trestu nežádal ani žalobce, odvolání v jeho neprospěch podával kvůli propadnutí celého majetku. Soud podle Tomáše Březiny nezohlednil jeho pomoc i v dalších kauzách. Naznačil, že může jít i o snahu ho umlčet, aby již dál nevypovídal.

„Tento rozsudek hodnotím jako naprosto chybný, otázkou je, nakolik je vůbec zákonný. Pokud bych měl vnímat tento rozsudek jako spravedlivý, je to jasný signál všem budoucím spolupracujícím obviněným, jak se k tomu poté soud postaví. Zdejší soud absolutně nepřihlédl k rozsahu mé spolupráce. Díval se pouze na spolupráci v této věci, zapomněl na dalších 50 až 60 obviněných lidí,“ řekl po vynesení rozsudku Březina.

Status spolupracujícího dostal Tomáš Březina v této kauze díky rozkrytí celé činnosti lihové mafie, která podle rozsudku devět let obchodovala s nelegálním lihem. Na tento případ však navazují i další stíhání. Soudy již vynesly například rozsudky nad prvními odběrateli nelegálního lihu, které usvědčila mimo jiné právě výpověď Tomáše Březiny. Ten naznačil, že se jej různé skupiny obviněných snažily ovlivňovat. 

Může to být také snaha mě umlčet. Celá řada výslechů proti státní správě zatím neproběhla. Může to být určitý signál od určitých skupin lidí - umlčte ho, ať už dál nespolupracuje.
Tomáš Březina

Jako spolupracující prý na policii strávil tisíce hodin a absolvoval nesčetné množství výslechů. „Pokud je toto odměna, připadá mi to jako těžce nefér. Odměna za spolupráci je naprostý výsměch,“ podotkl Březina.

Olomoucký vrchní soud mu zvýšil o dva roky na šest let trest především kvůli jeho postavení ve zločinecké organizované skupině. Čtyřletý trest od krajského soudu považoval odvolací soud za nepřiměřeně mírný.

Dalším třem obžalovaným soud tresty potvrdil, jednateli společnosti Morávia - Chem Radku Menšíkovi trest snížil o rok na 11 let. Případ správce nemovitostí Ivana Kováříka a Tomáše Pantlíka soud vrátil zpět na kraj. Vrchní soud zároveň snížil škodu na spotřební dani z 6,3 na na 5,6 miliardy korun.

Podle rozsudku si tak Václav David, který sklady nelegálním lihem navážel a někdejší blízký spolupracovník Lubomír Kaláč odpykají definitivně tresty ve výši devět let a dva měsíce. Kaláčovi přitom nižší trest až o tři roky navrhoval i žalobce, muž totiž začal v kauze vypovídat jako první. Soudci však návrhu nevyhověli. Soud také potvrdil šestiletý trest skladníkovi Rostislavu Hanulíkovi. Podle soudců bylo všech šest těchto obžalovaných členy zločinecké organizované skupiny.

Ke krajskému soudu se vrací případ Menšíka, který dostal na kraji devět let a dva měsíce a Pantlíka, který za nadržování ve prospěch organizované zločinecké skupiny dostal podmíněný trest.

Čistili a prodávali technický líh

Lihová mafie podle obžaloby v letech 1998 až 2013 tajně čistila technický líh a používala ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně. Organizace za 15 let dodala na trh desítky milionů litrů lihu.

Podle čtvrtečního rozsudku se snížilo množství fiktivně zdenaturovaného lihu, s nímž členové organizované zločinecké skupiny obchodovali a to na 20,873 milionů litrů lihu.

Podle soudce Petra Andrese odvolací soud postupoval při určení množství lihu ve prospěch obžalovaných. Rozdíl ve škodě vysvětlil soudce tím, že nelze přičítat k celkovému objemu fiktivně denaturovaného lihu ještě navíc líh ukrytý v úložištích, protože ten už je v celkovém množství obsažen.

„Pokud jsme stanovili množství fiktivně denaturovaného lihu, nemůžeme přičítat líh v úložištích. Pokud jsme stanovili byť minimální množství fiktivně zdenaturovaného lihu, zahrnuje to líh prodaný i líh nalezený v úložištích. Šlo o jeden a tentýž líh. Proto je výše škody odvolacím soudem upravena,“ uvedl soudce. Soudci také poukázali na to, že i tak vyčíslená škoda tisícinásobně překračuje hranici výše značné škody.

Olomoucký krajský soud v kauze rozhodl v prosinci 2015. Proti rozsudku se odvolalo sedm z osmi obžalovaných včetně Radka Březiny. S rozsudkem souhlasil jen jeho bratr Tomáš, i jeho kauzou se však odvolací soud zabýval.

obrázek
Zdroj: ČT24

Znalkyně: Doporučuji mírnější typ věznice

Šéf takzvané lihové mafie Radek Březina si podle znalkyně Jany Telcové uvědomuje svou vinu. Má podle ní dobré předpoklady pro resocializaci. Před olomouckým vrchním soudem proto doporučila, aby byl umístěn do mírnějšího typu věznice. Znalkyni navrhli soudu obhájci Březiny, chtěli tím dokázat, že je jeho náprava možná. Kromě mírnějšího typu věznice navrhovali i nižší trest. 

U posuzovaného je přítomen pocit viny, uvědomuje si svůj skutek. Ví, že to neměl dělat a že to byla chyba. Má obrovské zázemí v rodině a je na tom psychicky tak, že užívá léky. Je výhodnější, aby pobýval ve vězení nižší kategorie. Je to výhodnější i pro společnost. V tvrdším režimu by se mohly zhoršit jeho zdravotní problémy.
Jana Telcová
znalkyně

Telcová vyšetřovala Březinu loni na podzim v olomoucké vazební věznici.  Březina se podle ní nedopustil ve vězení žádných kázeňských prohřešků a má pochvaly.Uvedla, že se na něm podepsal dlouhodobý pobyt ve vazbě, má deprese, kvůli nimž je psychiatricky léčen. „Je to člověk, který si je vědom svých pochybení, a lze usuzovat, že se dalších pochybení nebude dopouštět,“ řekla Telcová.

Žalobce Miroslav Stoklásek však v této souvislosti poukázal na to, že Březina se ve vazbě v letech 2012 až 2014 podílel na rozsáhlém ovlivňování trestního řízení, kdy z vazby instruoval své blízké a známé co mají dělat. Také předseda senátu Ivo Lajda poukázal na to, že jiná je resocializace u člověka, který spáchal trestný čin a vinu přiznal a jiná u člověka, který se snaží vyvinit a instruuje druhé.

Další větev odběratelů lihu se týká Stanislava Pražana a jeho syna. Odběrem nezdaněného lihu způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Odpykávají si již devítileté tresty.

Majiteli likérky Pavlu Čanigovi soud nepravomocně uložil 11,5 roku vězení. Distributor likérky Robert Sedlařík z firmy Verdana si má odpykat deset let a bývalý jednatel distribuční firmy Nápoje Cyrano Dominik Nagy dostal osm let. Tresty od dvou do čtyř let si mají odpykat i další čtyři obchodní zástupci. Všichni se proti rozsudku odvolali.

Pavel Čaniga - muž, který položil milion na stůl (zdroj: ČT24)
  • 48 mrtvých a téměř sto otrávených
  • 158 tisíc lidí mohla toxická směs zabít
  • nejmladší obětí byla 21letá dívka
  • obviněno bylo více než 70 lidí, obžalováno 31, z toho dvě ženy

Případ se stočil také k bývalému majiteli likérky AB style Milanu Antoniazimu, který měl odebírat líh od zlínského podnikatele Radka Březiny. Žalobci na něj v květnu 2017 podali obžalobu. Viní ho z krácení daní, státu podle nich způsobil škodu na daních za více než miliardu korun. Policie vznesla návrh na obžalobu už před několika týdny.