Praha 1 si na hlučné cizince v centru najala antikonfliktní tým

Ivan Solil: Obyvatelům Prahy 1 jsme poskytli pořadatelskou službu (zdroj: ČT24)

Přesně před týdnem začal v Česku platit tzv. protikuřácký zákon. Lidé si od té doby nemohou zapálit v restauracích a barech a s cigaretou se přesunuli ven. Jenomže to zase může rušit spící obyvatele. Praha 1 kvůli tomu najala antikonfliktní tým, který operuje v samém centru a hlavně během víkendu se snaží uklidňovat hlučné turisty.

„Připomínám, že celá ta zóna, kde antikonfliktní tým pracuje, je podle vyhlášky hlavního města zónou, kde se nesmí pít alkoholické nápoje na veřejnosti,“ uvedl ve Studiu 6 radní pro bezpečnost Prahy 1 Ivan Solil (ČSSD).

Podle ně jde o oblast velkou zhruba 1,5 km čtverečních. Tam se na jedné straně nachází přes 90 nočních podniků, ale na druhé straně tam rovněž bydlí tisíce lidí. „Ať se to někomu líbí nebo ne, tak od 22:00 platí noční klid,“ dodává radní. 

Zákaz pití alkoholu na veřejnosti
Zdroj: ČT24

Antikonfliktní tým působí v centru Prahy každý čtvrtek, pátek a sobotu, většinou v časovém rozmezí mezi 23:00 a 4:00. V ulicích bude během června a pak zase od září, během prázdnin totiž většina obyvatel Prahy 1 odjíždí.  

„Obyvatelům Prahy 1 jsme poskytli v podstatě pořadatelskou službu. Členové týmu nemají žádné zákonné pravomoci, oni pouze vysvětlují, zejména zahraničním turistům, že by tam neměli pít nebo nahlas pořvávat. Pokud někdo tomuto slušnému požadavku nevyhoví, tak pak volají strážníky městské policie nebo příslušníky Policie ČR,“ zdůrazňuje Solil. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Městská část prý na tuto službu vypsala výběrové řízení, kde byla jedním z hlavních kritérií jazyková vybavenost. Všichni členové podle něj musí ovládat dva světové jazyky a také prošli v rámci agentury psychotesty. 

„My tímto vyplňujeme mezeru, která vznikla. Protože když někdo přijme zákon nebo vyhlášku, tak by měl mít nástroje, aby ta vyhláška byla vymáhatelná. Ale pokud na území celé Prahy 1 v noci operuje jen 30 strážníků, tak nemají šanci toto regulovat,“ dodává Solil. Náklady na dvanáctičlenný tým vyčíslila radnice na půl milionu korun.